En 16-åring dömdes nyligen för förtal efter att ha pekat ut en person som inblandad i helikopterrånet på TikTok – en dom som experter menar bara är början. Ängla Pändel, jurist och expert på yttrandefrihet, varnar i DN för att fler liknande fall är att vänta.
Sociala medier ger alla en röst
– Varje mobilanvändare är en publicist med makt att påverka någons anseende, säger Ängla Pändel till DN.
Den 18 juli blev detta tydligt när en 16-åring dömdes i Svea Hovrätt efter att ha pekat ut en man felaktigt som helikopterrånare i ett viralt TikTok-klipp.
Trots att pojken till en början vägrade ta bort videon, eftersom den fått stor spridning, menade domstolen att genomslagskraften i sig kan skapa ansvar. I domen framgår också att 16-åringen upplevde spridningen som ett beroende.
Ökat fokus
Domstolarna har under senare år blivit mer aktiva i frågor kring förtal på sociala medier. Under 2023 fälldes en flicka i hovrätten för grovt förtal efter att ha pekat ut en jämnårig pojke som våldtäktsman med hjälp av emojis på TikTok.
Pändel påpekar att det fortfarande är ovanligt att barn döms för förtal, men menar att fallet med helikopterrånaren är ett tydligt exempel på hur allvarligt nätförtal kan vara.
Bristande förståelse för yttrandefrihetens gränser
Enligt Pändel är det många – både unga och vuxna – som har svårt att förstå var gränsen för yttrandefriheten går på sociala medier.
– Det är inte alltid lätt att inse att det kan vara förtal att sprida vidare andras inlägg, att även sanna uppgifter kan vara förtal, eller att ryktesspridning är brottsligt.
Hon understryker också att det inte krävs stora följarskaror för att bli dömd då förtal kan bli aktuellt även om informationen sprids till bara några få personer, ifall effekten på den drabbade är stor.