December är här, en månad som för många innebär mycket mys, julstök och god mat. Under december är det många som går på glöggmingel, julfester och julshoppar. Men att pynta hemmet, baka julkakor och dekorera pepparkakshus är också typiska december-aktiviteter. Många går även på julbord under december, både med familj och vänner.
I december dukar flera restauranger upp julbord och bjuder på allt från köttbullar, prinskorv, gravad och rökt lax, sill, brysselkål, Janssons frestelse och ägghalvor. Har man tur finns det även ett dessertbord med knäck, julkolor, mint kyssar, ischoklad och ris a la malta.
Då är du respektlös mot kocken
Julbord och konceptet att man får äta så mycket man orkar, till ett fast pris, lockar ibland ut de värsta bland gäster och förbryllar kockarna.
– Man upphör aldrig att förvånas. De allra flesta är såklart helt vanliga, goa människor som vill ha en trevlig stund, men har man varit länge i branschen har man hunnit stöta på en del som inte verkar kunna hantera buffé riktigt, säger Percy Ranebjörk, driftsansvarig på villa Belparc som har julbord varje år, till Göteborgs-Posten.
På julbord får man äta precis så mycket man vill, det har Ranebjörk inget att säga något om, däremot känner han viss frustration när gästerna lassar på allt gott på en och samma gång.
– Det händer att man ser folk som bara lassar på allt i en enda röra på tallriken. Alla gör som de vill naturligtvis, men det kan jag tycka är respektlöst mot dem som lagat maten. Det blir liksom bara att man ska trycka i sig så mycket som möjligt och inte att man vill känna smakerna, säger han till tidningen.

Ät så mycket du orkar på julbordet
Även Mats Sjölander, vd på Sjömagasinet, tycker det är otrevligt när kunder blandar allt på en och samma tallrik. För honom är det frustrerande att se kunder blanda både sill och rödbetssallad. Däremot har han inget emot om någon skulle gå på julbord och bara äta sig mätt på krabbklor eller dylikt.
– Det får man absolut, man får äta hur mycket man vill. Ett år gick det åt 15 kilo kalixlöjrom när vi bjöd på det, för folk passade på. När vi hade hummer på buffén på julafton så var det en herre som åt tre hela humrar själv. Då var jag lite förundrad, men vi är alla olika, säger han till Göteborgs-Posten.

Så äter du julbord på restaurang
Så om du ska äta julbord på lokal i vinter och vill verka proffsig och sansad är det bra att ta många små portioner och gå flera gånger, så att maten inte blandas.
Minst sju rundor bör man gå på ett julbord, enligt Harald Wållgren, som är ansvarig för julbordet på restaurang 1923.





