I april i år kom nya kostråd för vuxna – som kortfattat går ut på att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter, fullkorn och fisk. Och i början på nästa år ska nya kostråd för äldre – från 65 år – ut på remiss, säger Josefin Edwall Löfvenborg, nutritionist samt risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.
Råden för äldre uppdaterades senast 2019.
Kognitiv hälsa
Som ett underlag har myndigheten sammanställt en rapport som bygger på resultat från drygt 50 systematiska översiktsartiklar som undersökt kopplingen mellan kost – framför allt kostmönster och livsmedelsgrupper – och utvecklingen av demens.
— Det som vi i den här rapporten kan se är att forskningen visar att kosten har betydelse för vår kognitiva hälsa och risken att utveckla demenssjukdom, säger Josefin Edwall Löfvenborg.
Minskad risk
Resultatet går i linje med kostråden för vuxna och den så kallade medelhavskosten ser ut att ha fördelar. Ett kostmönster som innehåller mycket frukt, grönsaker, baljväxter, nötter, oljor och fisk, men små mängder av rött kött, chark och sockersötade drycker kan kopplas till en minskad risk för demenssjukdom.
Men är det för sent att börja tänka på kosten vid 65 års ålder?
— Vår rapport, där vi har fokuserat just på studier med vuxna från 60-årsåldern och uppåt, kan inte se någon ålder där kosten inte har någon betydelse. Vi har inte kunnat identifiera någon ålder där det skulle vara för sent att ställa om till en mer hälsosam kost, säger Josefin Edwall Löfvenborg och tillägger att även små förändringar mot mera hälsosamma matvanor är positiva.




