Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brandens gärningsmän i dag

- 29/10/2008, 09:41 -

De fyra ungdomar som anlade branden har alla avtjänat sina straff.

Det var fyra unga killar som anlade branden i Göteborg som tog 63 människors liv. Ungdomarna hamnade i dispyt med arrangörerna då de inte ville betala en inträdeskostnad på 40 kronor. De nekades att komma in – och tände eld på trapphuset vid den enda nödutgången som fanns.

De har nu alla avtjänat sina straff. Trots händelsen har gärningsmännen stannat kvar i Göteborgsområdet. Men de känner sig hotade, rädda. De vågar knappt gå ut och har svårt att närma sig ett normalt liv. Ingen av dem är gifta. Ingen har barn. En del av dem hade livvakter med sig när de gick ut då ett pris satts på deras huvuden.

Gärningsmännens straff

Den yngste av dem fick tre års sluten ungdomsvård. Han blev frigiven 2003 och är den som kommit närmast till att leva ett normalt liv.

Gärningsmannen som erkände att han tände på var 18 år vid tillfället. Han dömdes till åtta års fängelse för grov mordbrand. Han blev villkorligt frigiven 2005 och har sedan dess fortsatt på en kriminell bana.

De sista två gärningsmännen dömdes till sju års fängelse för grov mordbrand. Också de blev villkorligt frigivna 2005. En av dem avtjänar just nu ett 18 månaders straff för narkotikabrott, skriver SR.

Skrivet av: