Tisdag 26 Okt
Stockholm

Minnessten för brandoffren avtäcktes

Sorgen skreks ånyo ut när täckelsen föll från den minnessten som rests.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tårarna och minnena återvände till Backaplan. Sorgen skreks ånyo ut när täckelsen föll från den minnessten som rests för att hedra brandoffren.

På onsdagen, på dagen exakt tio år sedan 63 unga miste livet i en brand vid Backaplan i Göteborg, tändes facklor på Gustaf Adolfs torg och ett tyst tåg ringlade över Götaälvbron.

Kvällen var kall, men det fanns en värme och en dov gemenskap bland de flera tusen som samlats, många med rosor i händerna, många med tårar i ögonen.

Talare efter talare beskrev sina känslor och de talade om livets bräcklighet, att tiden inte läker alla sår, men att det ändå går vidare. Att solen går upp även i morgon.

– Den här kvällen betyder så mycket för mig. Och när jag ser minnesstenen så tänker jag, dom lever.

– Glöm inte bort dom, sade en djupt rörd Parvanen Nahni, mamma till Mona som var 15 år när elden tog hennes liv.

Skadade är förebilder

För många av dem som samlats var manifestationen betydelsefull. Den betyder framför allt minnen. Jag har träffat flera av de skadade som har gått vidare i livet och de är förebilder, sade Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Förre justitieministern Thomas Bodström var målsägarbiträde vid rättegången, och han kom väldigt nära de drabbade:

Jag såg deras styrka och hur de gick vidare efter det som hände, och då ska vi andra inte klaga.

–Jag tänker på dem varje vecka och det hjälper mig när jag är ledsen, sade Bodström.

Minnesmärke avtäcktes

I sitt tal sade han att det bakom varje siffra i talet 63 finns en kille eller tjej, syskon, familj och en oändlig massa vänner och då förstår man vilken oändlig sorgetragedi som inträffade på Backaplan för tio år sedan.

– Vi kommer att bära med oss den här kvällen resten av våra liv, sade Masoud Owji, som blev svårt bränd men som klarade livet.

Vid 21-tiden avtäcktes minnesmärket över brandens offer. Det är gjort av konstnären och skulptören Claes Hake och är två meter högt och tio meter långt och består av en böjd skiva blåskimrande granit. På stenen finns namnen och åldrarna ingraverade och förgyllda på alla de 63 som förlorade sina liv i branden. Namnen är utströdda som på en stjärnhimmel.

Ett erkännande från Sverige

Framför finns en spegelblank sten med plats för blommor och ljus. Efter avtäckningen skred de anhöriga först fram och förbi och när namnen på barnen som nu är borta sedan så länge blev synliga, var stunden oändligt svår för många. Det här markerar en plats och är också ett erkännande från Göteborgs stad och från Sverige, sade Parash Lama, ordförande i Boa, föreningen för brandoffrens anhöriga.

Det är ett budskap för framtiden till barn och gamla för att alla ska veta vad som hänt, och att man ska ta vara på livet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela