Måndag 27 Sep
Stockholm

Djurens Rätt: Det handlar om respekt

Eva Carlsson: Detta rör synen på levande varelser i allmänhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att Nyheter24 publicerade artikeln - "Se hästen manglas i 100 km/h" - kom det in ett upprört mejl från organisationen Djurens Rätt.

Eva Carlsson, som har hand om hästfrågor för Djurens Rätt, skriver att de fått in ett flertal upprörda mejl från medlemmar angående artikeln. I mejlet skriver hon också:

"Skulle ni även kunna tänka er rubriksättningen "Se kvinnan manglas i 100 km/h" eller "Se tevebilderna på när barnet mosas"?"

Rabalderna har fått Nyheter24 att göra en omröstning: Bör Nyheter24 ändra rubriken? Rösta här.

För att få en djupare bild över vad det är som retar upp Djurens Rätt sökte Nyheter24 upp Eva Carlsson.

Hej, i ditt mejl till Nyheter24 ifrågasätter du rubriken: "Se hästen mangals i 100km/h" och frågar om vi kan tänka oss en liknande rubriksättning om det handlar om ett dött barn? Ska man i en nyhetstext ta samma hänsyn till döda djur som till döda barn?

–Jag skrev de alternativa rubrikerna för att få er att haja till. Och för att ni ska förstå att olika ord kan ha olika medbetydelser. Att skriva att hästen manglades tycker jag ger en dålig smak i munnen.

Samtidigt poängterar Carlsson att det finns ett visst samband mellan att använda liknande adjektiv för djur och människor.

–Det handlar om respekt för levande varelser. Det finns också studier som visar på ett samband mellan en dålig människosyn och ett nedvärderande av djuren.

–Att använda rubriker som "mangla" och "mosa" för att beskriva denna hemska händelse riskerar att trubba av människor vilket också kan spilla över i en bedövning inför mänskliga tragedier, säger Carlsson till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela