Präst anmäld - begravde kättare

Kyrkoherde: Det bidrar till Svenska kyrkans sönderfall.


KÄLLSTORP. 83-åriga prästen Nils-Åke Olandersson har anmälts för att brutit mot kyrkans ordning då han begravt en gammal vän - som inte var medlem i Svenska kyrkan.

– Det är så mycket regler och paragrafer. Felet med kyrkan är att den inte lyssnar. Jag försöker ställa upp för människor som söker hjälp och tröst, säger Olandersson till Kvällsposten.

För prästen handlade det inte om mannen var medlem eller ej. Han har självt vigt den avlidne mannen, döpt hans söner och känt honom sedan länge.

Men kontraktsprosten, kyrkoherden Gustaf Centervall i Trelleborg som ansvarar för tillsynen av församlingsprästerna i regionen, anser att detta förfarande bidrar "till ett sönderfall av Svenska kyrkan."

– Enligt klara beslut från biskopsmöten agerade Olandersson i strid med kyrkoordningen. Han ledde formellt sett en borgerlig begravning, hur många kyrkliga inslag som än fanns med under ceremonin i Norra kapellet. Det får en präst inte göra, förklarar han sin anmälan till domkapitlet i Lunds stift enligt KvP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump startar strömningstjänst

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.