Torsdag 22 Februari 2024

Skåne tar till sig FN-kritiken

Länet är ensamt i Sverige att ge papperslösa gratis akut tandvård.


Folktandvården i Skåne blir först i landet med att införa gratis akut tandvård för gömda flyktingar, rapporterar Sydsvenskan.

–Det är naturlig följd av regionens beslut före sommaren, att sjukvården ska vara tillgänglig för alla människor, även för dem utan papper, säger Bo Thunell, miljöpartistisk ordförande i tandvårdsnämnden till Sydsvenskan.

Enligt Bo Thunell kommer Folktandvården att använda fiktiva personnummer för flyktingar utan uppehållstillstånd.

– Vad jag har förstått är det så man brukar göra när personalen tänker mest med hjärtat, säger han.

Skånes policy skiljer sig från regeringens politik. Alla i Sverige ska ha rätt till akut sjukvård, men gömda flyktingar måste betala fullt pris. Prislappen för ett läkarbesök kan blir flera tusen kronor, rapporterar Sydsvenskan.

I höst kommer regeringen tillsätta en utredning som ska se efter om fler grupper ska få rätt till subventionerad vård. Sverige har fått stark kritik från FN angående vårdpolitiken. Papperslösa uppmanas få samma rättigheter till subventionerad hälsovård som resten av befolkningen.

Skrivet av:

Senaste nytt

Sverige skickar militär till EU-instats i Röda havet

Brott ska oftare kunna leda till vräkning

Hyresgäster som begår brott eller har inneboende eller barn som begår brott i närområdet ska kunna vräkas lättare. Syftet är att skapa tryggare bostadsområden.

Ytterligare stämning i guldtvisten

Ytterligare en stämningsansökan har lämnats in i den uppmärksammade guldtvisten i Göteborg.

Kluriga knep för de 120 000 som fick höjd skatt i januari

Fler än någonsin – en miljon svenskar, räknas i dag som höginkomsttagare. Det är en ökning med 120 000 löntagare i januari. Och det finns ett par knep för att åtminstone delvis undkomma den statliga inkomstskatten.

Svinpestområde öppnar för allmänheten

Den afrikanska svinpesten är i stort sett borta från området runt Fagersta. Nu öppnas kärnområdet för allmänheten och i ytterområdet blir det tillåtet med flera skogsåtgärder igen, meddelar Jordbruksverket.

Oförändrad ränta i Turkiet

Turkiets centralbank lämnar styrräntan oförändrad på 45,0 procent. Det låg i linje med analytikerkårens förväntningar, enligt Bloombergs sammanställning.