Polisen hade kännedom om rånet

Nyheter24 kan avslöja att rikskrim bevakade alla större värdedepåer i Stockholmsområdet - förutom den i Västberga.


Det spektakulära värdedepårånet mot G4S i Västberga sägs vara den största i Sverige - någonsin.

Nu kan Nyheter24 avslöja att rånet hade kunnat förhindras. Rikskriminalpolisen hade kännedom om tillslaget långt i förväg och hade insatsstyrkor vid alla större värdedepåer, bland annat Panaxias i Bromma. Men man valde bort att bevaka G4S.

– Den ansågs vara mer eller mindre ointaglig, säger en polis med god insyn till Nyheter24.

För att slå till mot G4S värdedepå i Västberga, konstaterade polisen, krävdes en helikopter. Den manövern ansågs för komplicerad för den organiserade brottsligheten i Stockholmsområdet. Men icke.

Rikskrim ska ha fått kännedom om ett eventuellt rån när flera tungt kriminella med erfarenhet av liknande rån gått under jorden. Dessa ska ha funnits på rikskrims så kallade "Alcatraz-lista" vars syfte är att bevaka cirka 100 av Sveriges värsta kriminella.

När personerna plötsligt "försvann" samtidigt förstod polisen att någonting var på gång och därför valt att skicka ut insatsstyrkor till värdedepåerna.

Metoden med Alcatraz-listan användes även vid det stora rånförsöket mot ett värdedepå i Umeå i slutet av maj i år. Även där "försvann" flera kända yrkesrånare för att senare dyka upp i Umeå.

Polisen söker nu, enligt Nyheter24:s källa, efter flera misstänkta personer med jugoslaviskt påbrå. Förutom rånarna samt personen som flög helikoptern ska flera andra personer ha varit delaktiga i rånet tror polisen. Gärningsmännen samtidigt har efterlysts internationell via Interpol och Europol.

– De jagar fem eller sex personer just nu, säger Nyheter24:s källa.

Samtidigt väljer rikskrim att tiga kring fallet som överrumplade det svenska folket under onsdagsmorgonen.

– Allting är sekretessbelagt och därför kan jag inte kommentera någonting, säger Linda Vidmark, pressekreterare på rikskriminalpolisen till Nyheter24.

Polisbevakningen kring fallet är den största sedan attentatet mot Anna Lindh. Cirka 100 personer inom rättsväsendet jobbar just nu med helikopterrånet. Flera poliser har avslöjat detaljer kring fallet. Men ändå väljer ni att tiga?

– Ja, tyvärr kan jag inte kommentera kring fallet, säger Linda Vidmark.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

2 timmar sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.