Denho Acar: Flashback låg bakom intrånget

- 16/10/2009, 10:16 -

Acar: Jag har ingenting med det här att göra.

På torsdagseftermiddagen begärdes ledaren för den kriminella grupperingen Original Gangsters (OG) häktad, misstänkt för mordförsök och anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt chefsåklagare Tora Holst har 35-årige Denho Acar, som lever i Turkiet sedan 2006 då han flydde Sverige sedan han efterlysts för ett brandattentat i Göteborg, beordrat unga underhuggare till OG att spränga två män till döds i Stockholmstrakten.

Nyheter24 når Denho Acar i Turkiet.

–Det här är sinnessjukt jag har ingenting med det här att göra, säger Denho Acar till Nyheter24.

Enligt Dagens Nyheter förs diskussioner med det turkiska rättsväsendet om att en rättegång ska kunna hållas där. Har du blivit kontaktad av turkiska myndigheter?

– Nej, jag har ingen aning om hur det ska gå till. Jag har heller ingen aning om vad Holst grundar sina misstankar i.

Bombdåden, som inträffade på Södermalm och på Värmdö i Stockholm tidigare i år, genomfördes av två unga medlemmar från OG. I nuläget sitter fem män häktade i samband med bombdåden.

Det har spekulerats i vad som låg bakom de olika dåden - och vilka som var de tilltänkta offren. Bomben på Södermalm troddes först vara riktad mot en kvinnlig tevejournalist, men Holst menar att den var avsedd mot en 49-årig företagare.

–Hur kan de säga att det var felriktat? frågar sig Denho som trots allt medger att han vet vem företagaren är.

–Ja, jag var anlitad av mannens före detta kollega.

För vadå?

–Jag skulle driva in en skuld från 49-åringen. Han nekade att betala. Jag ringde till honom och han svarade inte. Sedan ringde jag igen och hans mamma tror jag det var som svarade då.

–Hon sa att han inte var där, men jag hörde någon i bakgrunden. Till slut talade jag med honom.

Enligt Acar blev fallet för jobbigt och han ringde upp mannen som anlitade honom och sa att han inte var intresserad.

Det andra bombdådet misstänks vara riktat mot en 35-årig dataspecialist i Stavsnäs. Utredarna jobbar efter teorin att bomben var ett straff mot dataspecialisten för att han hackade OG-relaterade sajter, bland annat deras mejl.

–Det där är intressant. Enligt mina uppgifter är det ju sajten Flashbacks grundare, Jan Axelsson, som ligger bakom intrånget i vår mejl, säger Acar till Nyheter24.

– Det är de uppgifter jag fått.

Acar poängterar att han inte haft någon kontakt, vare sig via mejl eller telefon, med de som sitter häktade för dådet.

Flera poliser och åklagare är förhoppningsfulla om att häktningsbegäran ska bli första steget mot att Denho Acars makt över unga kriminella invandrare i Sverige ska brytas.

Men hur en rättegång mot Acar ska gå till är i dagsläget oklart eftersom Turkiet inte kan lämna ut egna medborgare.

–Det finns absolut en plan om att Acar ska ställas inför rätta. Men hur den ser ut vill jag inte kommentera, säger åklagare Tora Holst till DN.

Skrivet av: