Lördag 16 Okt
Stockholm

Personvalsspärren sänks i riksdagen

Personvalsspärren sänks från 8 till 5 procent i riksdagsvalet och förtroendet för statsministern ska prövas efter varje val. Det har grundlagsutredningen kommit överens om.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hittills har spärren varit 8 procent för att komma in på personröster i riksdagsvalet. Nu sänks den till 5 procent, samma som i kommunal- och landstingsvalen.

Det blir också förändringar i regeringsfrågan. Den uppgörelse som grundlagskommittén nu enats om innebär, enligt SvD:s källor, att en omröstning om statsministern kommer att ske per automatik efter ett val. Det blir ett sätt för den nya riksdagen att visa om den tolererar regeringen, enligt en källa.

De borgerliga och miljöpartiet har fått ge upp idén om en författningsdomstol. Däremot försvinner begreppet uppenbarhetsrekvisit, som innebär att en domstol bara kan överpröva en lag om den uppenbart strider mot grundlagen.

Grundlagsutredningen är en parlamentarisk kommitté som tillsattes 2004 för att göra en samlad översyn av regeringsformen och skall vara färdig den 31 december i år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela