Lördag 23 Okt
Stockholm

Elever gillar ny betygsskala

Oppositionen dömer ut förslaget unisont, men eleverna verkar gilla det. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Läsåret 2011/2012 får landets skolelever betyg enligt en ny skala med sex steg, A till F.

Betygen A-E innebär att eleven har fått ett godkänt resultat medan F står för icke godkänt. Det är innebörden i en proposition om en ny betygsskala som regeringen nu har fattat beslut.

– Det högsta betyget i den nya skalan, A, blir svårare att nå än dagens högsta betyg, MVG, förklarar utbildningsminister Jan Björklund (fp) vid en pressträff.

Björklund framhåller att det i dag är många elever som når MVG, vilket leder till att vissa utbildningsplatser måste fördelas genom lottning. Med det nya betygssystemet ska det bli mindre av lotteri, enligt honom.

– En elev som skolkat mycket kan få ett streck. Det betyder att det inte funnits ett tillräckligt underlag för att bedöma elevens kunskaper.

Till att börja ska den nya betygsskalan användas från och med årskurs 8. Regeringen vill på sikt att betyg ska ges från och med årskurs 6, men ett lagförslag om att tidigarelägga betygen kommer tidigast 2010.

Vänsterpartiet har en i grunden skeptisk hållning när det gäller betyg och tror i stället på fler lärare. Om det nya betygssystemet säger Rossana Dinamarca, som sitter i riksdagens utbildningsutskott:

– Vi tror inte att fler betygssteg kommer att öka några kunskaper.

Mats Pertoft, miljöpartiets skolpolitiske talesperson, är kritisk.

– Björklund kritiserar andra för att vara flummiga, men nu är ju han jätteflummig med den här nya skalan, säger han till TT.

Han syftar då på att det enligt regeringens förslag ska finnas tydligt fastställda kunskapsmål - kriterier - för betygsstegen A, C och E, men inte för B och D.

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Marie Granlund beklagar att det inte blev en blocköverskridande överenskommelse om betygen.

– Men för att få arbetsro kommer vi att acceptera stora delar i betygsförslagen. Vi säger ja till betyg från sexan, och till den nya skalan - med fler kriterier. Men vi accepterar inte betygsliknande omdömen för sjuåringar, säger hon.

Elever som TT talat med tycker genomgående att det nya betygssystemet är bra.

– Det känns ganska orättvis som det är nu. Framför allt kan det kännas dumt om någon som fått VG ska få samma betyg som någon som ligger jättenära MVG, säger Helena Nilsson, 18, som går affärsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Alexander Jacobsson, 18, på samhällsprogrammet håller med.

– Eftersom det är många olika steg är det mer specificerat, så att man vet vad man ska ändra på. Nu år det inte lika tydligt, säger Jacobsson.

Läraren Katarina Fredler tror också på den nya skalan, förutsatt att betygskriterierna är tydliga.

– Det känns som det är för få steg i dag. Men det viktigaste är att det är klara riktlinjer, så att man vet vad ett betyg betyder, säger Fredler.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela