Mer ekomjölk till Skåne

Allt fler gårdar går över till att producera ekologisk mjölk.


MALMÖ. Den ekologiska mjölken räcker inte till i Skåne. Därför höjde Skånemejerier ersättningen för gårdar som i somras gick över till ekomjölk. Ersättningen höjdes från 95 till 135 öre per liter.

Men nu i höst har ersättningen sänkts igen - till 45 öre per liter. Åtta gårdar har ändå bestämt sig för att gå över till att producera ekologisk mjölk.

– Vi är lite hoppfulla. Fortfarande är behovet större än vi producerar. Samtidigt måste vi ha lite respekt för att alla inte vågar gå över, menar Björn Sederblad, vd för Skånemejerier, enligt Sydsvenskan.

Sederblad tror att vissa tvekar eftersom ekologisk mjölk kräver mer arbete.

– Ekologiskt kräver annan teknik och innebär mindre skyddsmarginaler. Bland annat måste ogräs hanteras på rätt sätt. Sedan behöver bonden dubbelt så stor mark till ekologiska mjölkkor och i Skåne har många bönder relativt lite mark, säger Sederblad, enligt Sydsvenskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

igår 21:37
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.