Torsdag 28 Okt
Stockholm

Polis kan ha missat Catrine da Costas mördare

Före detta polisinspektör djupt kritisk, men JO avslår anmälan om DNA-test.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polisen kan ha missat att haffa mördaren i ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalmål någonsin. Styckmordet på den prostituerade Catrine da Costa.

Den så kallade "allmänläkaren" och den så kallade "obducenten" dömdes tidigt ut som Catrine da Costas mördare. Men friades i domstol.

I det offentliga samtalet har debatten om deras skuld aldrig lagt sig. Men nu visar det sig att polisen - mitt under den stora rättscirkusen - helt kan ha missat att fånga den riktiga mördaren. Nu får polisen skarp kritik - av sina egna.

Thomas Götling, som är före detta polisinspektör, har anmält polisen till justitieombudsmannen. Anledningen är att de avstått från att DNA-testa en tidigare dömd mördare i Catrine da Costa-fallet, skriver Crime News idag.

"Stanley" är tidigare dömd som styckmördare efter att ha knivhuggit två äldre personer, en 70-årig kvinna och en 76-årig man år 1977. Han hade även tre år tidigare styckat en kvinna i Malmö.

Götling träffade "Stanley" i tjänsten som polis. Thomas Götling tipsade om styckmördaren dagen efter Catrine da Costas kropp hittats. "Stanley" förhördes två gånger men det gjordes aldrig någon kriminalteknisk undersökning av hans bostad och bil.

Då "Stanley" är avliden sedan 1987 har utredarna inte velat DNA-testa någon som inte kan stå till svars. Götling ser kritiskt på den förklaringen och menar att man DNA-testat avlidna i andra mordutredningar. Ändå avskrev JO nyligen anmälan utan motivering.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela