Polis kan ha missat Catrine da Costas mördare

Före detta polisinspektör djupt kritisk, men JO avslår anmälan om DNA-test.


Polisen kan ha missat att haffa mördaren i ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalmål någonsin. Styckmordet på den prostituerade Catrine da Costa.

Den så kallade "allmänläkaren" och den så kallade "obducenten" dömdes tidigt ut som Catrine da Costas mördare. Men friades i domstol.

I det offentliga samtalet har debatten om deras skuld aldrig lagt sig. Men nu visar det sig att polisen - mitt under den stora rättscirkusen - helt kan ha missat att fånga den riktiga mördaren. Nu får polisen skarp kritik - av sina egna.

Thomas Götling, som är före detta polisinspektör, har anmält polisen till justitieombudsmannen. Anledningen är att de avstått från att DNA-testa en tidigare dömd mördare i Catrine da Costa-fallet, skriver Crime News idag.

"Stanley" är tidigare dömd som styckmördare efter att ha knivhuggit två äldre personer, en 70-årig kvinna och en 76-årig man år 1977. Han hade även tre år tidigare styckat en kvinna i Malmö.

Götling träffade "Stanley" i tjänsten som polis. Thomas Götling tipsade om styckmördaren dagen efter Catrine da Costas kropp hittats. "Stanley" förhördes två gånger men det gjordes aldrig någon kriminalteknisk undersökning av hans bostad och bil.

Då "Stanley" är avliden sedan 1987 har utredarna inte velat DNA-testa någon som inte kan stå till svars. Götling ser kritiskt på den förklaringen och menar att man DNA-testat avlidna i andra mordutredningar. Ändå avskrev JO nyligen anmälan utan motivering.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.