Stjärnfall över Nordeuropa i natt

Helgens meteoritsvärm över Norrbotten lyser upp hela norra Europa ikväll.


Sent i lördags kväll fick många personer i Norrbotten se ett ljussken som förändrade höstens kompakta kvällsmörker till dagsljus.

Orsaken till ljusskenet var en meteroit som tog sig in i atmosfären. Vittnesuppgifter talar om ett starkt blått sken följt av ett åskliknande muller samt skakningar i marken.

- Oftast når de inte jorden utan exploderar 35-40 kilometer upp i luften. Det kan se ut som de är nära, men skulle de nå jorden varje gång skulle vi inte finnas till, säger Asta Pellinen, professor vid Institutet för rymdfysik i Kiruna till Norrbottens-Kuriren.

Och ikväll väntas ett nytt stjärnfall, som antas vara avsevärt större.

Enligt expertisen är 12 november den dag som risken är störst för meteoritnedfall från kometen Encke.

- Det som lyste upp i lördags var troligtvis en ganska liten meteor. Jag skulle uppskatta storleken till en meter i diameter och mest troligt var den ännu mindre när den nådde marken, förklarar Pellinen för Norrbottens-Kuriren.

Det som nådde Norrbotten i lördagskväll var endast fragment ur spåret för Tauriderna, och det är helt i sin ordning. Jorden passerar spåret varje år, men vart tredje år är kometen Encke så pass nära att vi kan ta del av de små partiklarna som följer den.

Mycket riktigt var det just 2005, för tre år sedan, som personer senast såg något liknande, då personer i trakten av Vittangi i Kiruna kommun kunde observera ett starkt ljussken.

Under onsdagskvällen kan hela norra Europa få se meteroritsvärmen.

- I bästa fall kan det vara 10–15 stjärnfall i timmen, säger Asta Pellinen-Wannberg till Svenska Dagbladet.

Enligt Asta Pellinen kommer det ner runt 44 ton meteoritmaterial på jorden varje dag, men många av partiklarna är så små att vi aldrig ser dem.

Chansen att se ljusskenet är större vid klart väder, då det kan ses över hela norra Europa.

– Ibland syns det som ett rakt ljust streck, ibland som ett tåg av prickar som rör sig framåt, säger Pellinen till SvD.

Om du missar kvällens stjärnfall så får du snart en ny chans. Redan runt den 17 november varje år passerar nämligen jorden Leo-niderna

Missar du stjärnfallet från Tauriderna kommer snart en ny chans. Omkring den 17 november varje år passerar jorden Leoniderna, den stora meteorskuren som kommer från kometen Tempel-Tuttle, och vars namn härstammar från stjärnbilden Lejonet (Leo på latin).

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!