Rånade för att hjälpa mamma - får mildare straff

"De personliga omständigheterna och bakgrunden till rånet är väldigt speciella."


FALUN. Kvällen den 19 augusti rånade 19-åringen en preemmack i Falun. Han kom i väg med 2000 kronor. Men greps strax efter och erkände direkt. Normalt ger brottet ett års fängelse.

Men åklagare, försvarare och tingsrätten kom i dag överens om att han ska få ett mildare straff.

Även offren, som jobbade på Preem under rånet, håller med tingsrätten i dess dom.

Pengarna som 19-åringen kom över tänkte han ge till sin mamma, det fanns nämligen ingen mat hemma och hade varit så under en lång tid.

Under rättegången vittnade de två anställda som jobbade på macken och pojken själv.

En av de som jobbade på macken berättade hur 19-åringen bad om förlåtelse medan han begick brottet. Hon uppgav också att de kände igen honom då han ofta brukade handla där. Hon trodde att han skämtade när han rånade macken.

Efter förhandlingarna som varade i 90 minuterna behövde inte rätten en lång överläggning innan domen meddelades: skyddstillsyn samt 180 timmars samhällstjänst.

–De personliga omständigheterna och bakgrunden till rånet är väldigt speciella, säger rådman Åsa Nord som dömde i målet till Dalarnas Tidningar.

–Just att det låg mycket ekonomisk desperation bakom den här gärningen och att han lämnar pengarna till sin mamma, att det var för familjens skull, det är ganska ovanligt. Det har jag inte varit med om tidigare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!