- Foto: Passtime

18-åring som åtalas för gangstermord friades för dråpförsök 2008

18-åringen som misstänks för maffiamordet på en 25-årig livvakt åt ledare i X-team friades 2008 för dråpförsöket på Robil Oduncu.


SÖDERTÄLJE. En maskerad man höjde sitt vapen och avlossade flera skott. På golvet i en föreningslokal i Ronna segnade en 25-åring ihop. Och dog.

Den mördade mannen har pekats ut som livvakt åt en 30-årig frontfigur i det kriminella nätverket X-team. Och nu tros mordet kunna utlösa ett blodigt gangsterkrig i Södertälje.

Det var efter en tids mer småskaliga sammandrabbningar mellan X-team - en supportergrupp till Bandidos - och en annan kriminell gruppering på orten som gängkriget trappades upp med mordet i Ronna.

Kort därpå grep polisen en 18-åring misstänkt för mordet.

Samma 18-åring friades i april 2008 för dråpförsöket på tvåbarnspappan Robil Odunco skriver Länstidningen.

Robil Oduncu, 34, försökte ingripa i ett slagsmål när han misshandlades med en brutalitet som mycket väl hade kunnat kosta honom klivet. När Oduncu till slut vaknade  på Karolinska sjukhuset hade han legat medvetslös i tre veckor.

En av de två misstänkta gärningsmännen var då bara 16. Den andra - en 27-åring ska ha slagit Oduncu i huvudet med en pistolkolv.

Inga vågade dock vittna mot de båda männen som anses tillhöra ett gäng hårdföra yrkeskriminella. Och 16-åringen, den enda av dem som åtalades, friades i brist på bevis.

Nu står han på nytt inför skranket. Och än en gång är det gängkriminalitetens mörka skugga som vilar över rättegången mot honom.

– En tänkbar anledning till det som nu skett kan vara gängrelaterat, säger kammaråklagare Bengt Mårtensson, som leder förundersökningen, till LT.

Men att 25-åringen, som alltså enligt uppgifter till Aftonbladet, ska ha agerat livvakt åt den 30-årige förgrundsgestalten inom X-team, skulle ha "tagit en kula" åt någon annan tycks inte vara fallet. Trots att 30-åringen också ska ha befunnit sig i lokalen.

– Det finns inget som tyder på att han ska ha slängt sig i vägen och skyddat någon annan, säger kammaråklagare Bengt Mårtensson.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.