Försök att sälja Sterling avbryts

Därmed förlorar 430 piloter och kabinpersonal jobbet.(TT)


Konkursförvaltningen har avbrutit försöken att sälja resterna av det danska flygbolaget Sterling som en helhet. Därmed förlorar 430 piloter och kabinpersonal jobbet.

Beskedet kommer samtidigt som Kronofogdemyndigheten i Sverige beslutat att betala ut oktoberlönen till Sterlings Sverigebaserade personal.

Konkursförvaltningen i Köpenhamn uppger att en köpare drog tillbaka sitt bud på Sterling i måndags kväll sedan den fackförening, Dansk Funktionärforbund, som företrätt de anställda sagt nej till en låglönemodell som påminde om den som flygkonkurrenten Ryanair tillämpar.

Okänd budgivare Förhandlingarna med den tilltänkte köparen har pågått i flera veckor. Det är inte känt vem som lagt bud på Sterling. Konkursboet ska nu i stället försöka sälja av bolagets olika delar.

– Försöket att sälja Sterling som en helhet är slut. De berörda 430 medarbetarna kommer således att friställas vilket innebär att de måste försöka se sig om efter nytt arbete, hette det i ett pressmeddelande från konkursförvaltarna.

Fackföreningens beslut att säga nej till budet är mycket omstritt. Konkursförvaltarna ger Dansk Funktionärforbund hela skulden för sammanbrottet men också många anställda är bittra. Det kan dröja ytterligare två veckor innan Kronofogdemyndigheten hinner betala ut lönen till de Sverigeanställda.

Den danska lönegarantifonden har ända sedan konkursen i slutet av oktober nekat att betala ut löner till anställda som var baserade i andra länder än Danmark, med hänvisning till att ersättningen ska betalas ut i det land där arbetet utförs. Fondens inställning har skapat penningproblem för de runt 300 anställda med bas i Sverige, eftersom de inte heller har rätt till a-kassa förrän lönegarantiperioden på fyra månader har löpt ut.

Skrivet av:

Senaste nytt

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

2 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

3 timmar sedan
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

3 timmar sedan
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.