Måndag 27 Jun
Stockholm

Försök att sälja Sterling avbryts

Därmed förlorar 430 piloter och kabinpersonal jobbet.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Konkursförvaltningen har avbrutit försöken att sälja resterna av det danska flygbolaget Sterling som en helhet. Därmed förlorar 430 piloter och kabinpersonal jobbet.

Beskedet kommer samtidigt som Kronofogdemyndigheten i Sverige beslutat att betala ut oktoberlönen till Sterlings Sverigebaserade personal.

Konkursförvaltningen i Köpenhamn uppger att en köpare drog tillbaka sitt bud på Sterling i måndags kväll sedan den fackförening, Dansk Funktionärforbund, som företrätt de anställda sagt nej till en låglönemodell som påminde om den som flygkonkurrenten Ryanair tillämpar.

Okänd budgivare Förhandlingarna med den tilltänkte köparen har pågått i flera veckor. Det är inte känt vem som lagt bud på Sterling. Konkursboet ska nu i stället försöka sälja av bolagets olika delar.

– Försöket att sälja Sterling som en helhet är slut. De berörda 430 medarbetarna kommer således att friställas vilket innebär att de måste försöka se sig om efter nytt arbete, hette det i ett pressmeddelande från konkursförvaltarna.

Fackföreningens beslut att säga nej till budet är mycket omstritt. Konkursförvaltarna ger Dansk Funktionärforbund hela skulden för sammanbrottet men också många anställda är bittra. Det kan dröja ytterligare två veckor innan Kronofogdemyndigheten hinner betala ut lönen till de Sverigeanställda.

Den danska lönegarantifonden har ända sedan konkursen i slutet av oktober nekat att betala ut löner till anställda som var baserade i andra länder än Danmark, med hänvisning till att ersättningen ska betalas ut i det land där arbetet utförs. Fondens inställning har skapat penningproblem för de runt 300 anställda med bas i Sverige, eftersom de inte heller har rätt till a-kassa förrän lönegarantiperioden på fyra månader har löpt ut.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.