Tisdag 27 Sep
Stockholm

Psykoanalytiker: "Sd för osvenska för Sverige"

1 av 2
2 av 2

Sverigedemokraterna är en ortodox minoritetsgrupp. Skulle vi tillämpa samma mått på dem som sd gör på andra skulle de inte få stanna i Sverige, menar psykoanalytikern och författaren Tomas Böhm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Psykoanalytikern Tomas Böhm, också författare bland annat till boken Inte som vi skriver på DN Debatt i en analys av sverigedemokraternas partiprogram att det främlingsfientliga partiet företräder en ortodox minoritetsgrupp i ett Sverige där att vara svensk innebär att vara tolerant.

Otydlig svenskhet

Tomas Böhm ser en otydlighet i partiets definition av svenskhet som stavas så här:

”Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk.”

Böhm tycker att det låter som ett cirkelresonemang, men menar att när sverigedemokraterna utvecklar sin samhällssyn blir uppenbart rasistiska och främlingsfientliga. Allt som inte är svenskt är dåligt.

"Svenskheten är tolerant"

Tomas Böhm menar att svenskheten tvärtom kan beskrivas som tolerant.

"...påverkbar och öppen för inflytande, liksom vi svenskar påverkar dem som kommer hit. Så har det alltid tyckts vara. I det svenska ingår då också att tolerera grupper som vill ha sin egen uppfattning och syn på hur man ska leva. På det sättet kan vi svenskar tolerera att sd har sin uppfattning, även om de får hålla sin intolerans för sig själva eftersom den är alltför förenklad, demagogisk och främlingsfientlig", skriver Böhm på DN Debatt.

"Sd för osvenska"

Och han drar slutsatsen att sverigedemokraterna egentligen är för osvenska för Sverige.

"Om vi alltså skulle tillämpa sd:s program på dem själva som en ortodox minoritetsgrupp, skulle de inte få vara kvar här eftersom de är alltför osvenska. Men eftersom vi inte vill vara som sd, utan räknar toleransen som en eftersträvansvärd svensk egenskap, kan de få stanna här om de håller sig inom demokratins gränser, inte hetsar mot folkgrupper eller döljer gamla nazister i sina led."

 

 

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.