Måndag 15 Aug
Stockholm

På Snabba Cash-gymmet finns inga juggetorpeder

1 av 19
2 av 19
3 av 19
4 av 19
5 av 19
6 av 19
7 av 19
8 av 19
9 av 19
10 av 19
11 av 19
12 av 19
13 av 19
14 av 19
...Pancrase.
15 av 19
...Pancrase. Foto: Fredrik Höjer/Nyheter24
16 av 19
Några juggetorpeder finns dock inte i verklighetens Snabba Cash-gym...
17 av 19
Några juggetorpeder finns dock inte i verklighetens Snabba Cash-gym... Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Skådespelarna Joel Kinnaman och Mattias Padin under filminspelningen av Snabba Cash.
18 av 19
Skådespelarna Joel Kinnaman och Mattias Padin under filminspelningen av Snabba Cash. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Där man gärna skulle ha stämt författaren Jens Lapidus för det dåliga rykte gymmet fått på grund av Snabba Cash.
19 av 19
Där man gärna skulle ha stämt författaren Jens Lapidus för det dåliga rykte gymmet fått på grund av Snabba Cash. Foto:

På verklighetens Snabba Cash-gym råder ingen feber när filmen har premiär. Men de hade gärna stämt skiten ur mannen bakom boken - advokaten Jens Lapidus.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Alla pratar om den. Jens Lapidus succéroman Snabba Cash som har premiär fredagen den 15 januari. Men inte på Pancrase gym - där mycket av bokens handling utspelar sig.

Här är de fortfarande lacka på Lapidus, på Snabba Cash och på det rykte de fått dras med allt sedan romanen blev den hypersuccé som nu också går upp på biodukarna.

Inte som på riktigt

Det Stockholm noir som målas upp i boken har inte alla gånger stämt överens med den verklighet som den omtalat autentiska romanen gett sig på att skildra.

Och i ett fall har försvarsadvokaten Jens Lapidus varit snubblande nära att drabbas av en stämningsansökan.

Mrado är den ultrahårda jugoslaviska dödsmaskinen i Snabba Cash som tränar MMA på fightingklubben "PancrEAse Gym" och känner ägaren Omar.

Livsfarliga juggetorpeder

Det är här som den livsfarliga juggetorpeden - med tatueringar upp i halsen, ärr i ansiktet och guldkedja – ”tränar sig för att inte vara rädd”.

Och det är här som muskelberget Mrado fortsatte att ”mata jabbar trots att huvudet höll på att domna bort.”

Nyheter24 tar sig dit.

Lokalen: Heltäckande gul matta med Pancrase-loggan i mitten. Tomt på redskap förutom en boxningssäck. Längs ena väggen löper en spegel.

Jörgen Kruth ger tips

25 personer (två tjejer) i alla åldrar värmer upp inför avancerad thaiboxning. Ingen juggetorped.

Däremot går Jörgen Kruth – före detta världsmästare i thaiboxning – runt som vilken tränare som helst och ger tips och råd till deltagarna.

Lukten av den ingrodda svetten är inte så påtaglig. Blodet: Helt uteblivet.

"Tråkigt att Lapidus inte kollat"

– Jag tycker att det är tråkigt att Lapidus själv inte varit här och kollat hur det är. Då skulle han kanske se att det inte är så lätt att hitta jugoslaviska torpeder här, säger en som tränat på Pancrase gym i åtta år, och som vill vara anonym.

Verklighetens Omar Bouiche är den man som tog kampsporten MMA till Sverige och startade upp Pancrase, som numera ligger på Rådmansgatan. Att han och gymmet sammankopplas med kriminella element i boken är något som skapat stor upprördhet i kampsportskretsar. I synnerhet på Pancrase.

Från början ville ägarna bakom Pancrase vidta rättsliga åtgärder mot Lapidus, men märkte att det inte gick på grund av stavningen och eftersom han förändrat Omars efternamn.

Oroliga föräldrar

–  Efter att boken släppts kunde det ju komma hit föräldrar till barn som tränar här och undra vad det är som pågår. Och det var ju inte så värst kul. Men efter att de varit här och tittat märkte de att det inte riktigt var så. Det värsta är ju att vanligt folk kan tro det.

Niclas Randquist är 22 år och har tränat på Pancrase i tre år och beskriver det som en mycket familjär stämning.

Alla känner alla. Och alla skämtar med varandra. Det är svårt att se någon enstöring som bara är här och kör sitt eget race.

"Överstereotyp"

Niclas har själv inte läst Snabba Cash men tycker att beskrivningen av ”PancrEAse” är överstereotyp och inte alls stämmer överens med hur det är här.

– Det här är också en motionssport. 90 procent av dem som tränar här gör det ju för motion.

– Samtidigt så finns det kriminella i alla sporter och kampsport lockar kanske fler, men det är inget man kan se här. Om du tittar runt ser du ju att det är folk i alla olika storlekar, former, åldrar. Det är läkare, poliser, advokater, lärare och alla möjliga som tränar.

Men inga juggetorperder?

– Haha, nej, det har jag faktiskt aldrig sett…

En annan äldre kille som tränat på Pancrase sedan mitten av 90-talet då det låg vid St: Eriksplan håller med Niclas och tycker att det är överdrivet.

Ingen Mrado på Pancrase

– Jag har själv läst boken, men har aldrig någonsin sett någon som Mrado på Pancrase. Jag har tränat shootfighting sedan starten 95, någonting.

Träningen avslutas med sparring. Alla väljer varsin partner och sparkar och slår mot varandra. Men ingen tar i mer än 40 procent av sin styrka.

Att ta emot slag ”tills huvudet domnar” är det ingen som riskerar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.