Onsdag 6 Jul
Stockholm

Kanindansare får tre års fängelse

Simulerade handikapp - hela vägen in i rättssalen. Men avslöjades när han dansade med Lisebergskaninen. Bluffen kostar nu 33-åringen tre års fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

HALMSTAD. En 33-åring simulerade att han var rörelsehindrad och blåste Försäkringskassan på tre miljoner kronor.

Men en kanindans på Göteborgs nöjesfält Liseberg avslöjade honom som väldigt lätt på fötterna.

Hela familjen involverad

Ändå fortsatte mannen att simulera sitt funktionshinder ända in i rättsssalen. Nu döms han till tre års fängelse.

Också hans pappa får ett lika långt fängelsestraff. rätten konstaterar att hela familjen varit involverad i bedrägeriet som räknas som "synnerligen förslaget" i domen, skriver Hallands-Posten.

Mamman och 33-åringens syster får dock villkorliga domar. Och 33-åringen slipper utvisning från Sverige - något som också låg i potten under förhandlingarna i tingsrätten.

Anställde pappa som assistent

33-årigen har lurat till sig omkring tre miljoner kronor i assistentersättning. Mannen har hävdat att han har ett rörelsehinder och har anställt bland annat sin far som personlig assistent i hemmet.

Bedrägeriet avslöjades när poliser tillkallades efter ett larm om misshandel i 33-åringens lägenhet. Där hittade de en film där den "totalförlamade" mannen dansar med Lisebergskaninen i Göteborg.

Ett läkarintyg konstaterade att 33-åringen var fullt förmögen att både gå och dansa.

Aldrig varit rörelsehindrad

33-åringens pappa medgav i förhör att han borde ha meddelat myndigheterna om sonens "tillfrisknande".

Men ett vittne intygar att 33-åringen när han anlände till Sverige 2004 gick ur planet helt och hållet för egen maskin efter att det landat på Landvetter.

– Han har varit i samma situation hela tiden, det är inte så att han blivit bättre efter hand, konstaterade åklagaren Sonja Seligmann under förhandlingarna.

Vittnet hotades

Vittnet har dessutom hotats av familjen.

– Hon har fått veta att hennes familj i hemlandet kommer att få se för henne ”komprometterande” bilder om hon vittnar, beskrev åklagare Sonja Seligmann saken under förhandlingen i tingsrätten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.