Google omsatte uppskattningsvis en dryg miljard i Sverige under 2008.
1 av 3
Google omsatte uppskattningsvis en dryg miljard i Sverige under 2008. - Foto: Elizabeth Dalziel/AP/Scanpix
Men skattade bara fem miljoner.
2 av 3
Men skattade bara fem miljoner. - Foto: Scanpix
Gör företaget verkligen rätt för sig?
3 av 3
Gör företaget verkligen rätt för sig? - Foto: Jessica Gow/SCANPIX

Så fuskar Google med skatten

Google krossar konkurrensen på marknaden för söktjänster. Och tjänade uppskattningvis en kvarts miljard bara i Sverige under förra året. Men i skatt betalade man bara ynka fem miljoner, uppger magasinet Fokus.


INTERNET. Google sopar mattan med sina konkurrenter. Inte minst i Sverige - där numera i princip ingen använder den närmaste konkurrenten Yahoo! längre.

Globalt uppskattas Googles marknadsandel på marknaden för söktjänster på nätet till 75 procent. I Sverige är alltså dominansen ännu mer påtaglig.

Skattepengar försvinner

Men det märks inte i statens kassakistor.

Google vägrar redovisa exakt storlek på omsättning och vinst i enskilda länder. Men enligt siffror från Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM) omsatte marknaden för sökmotorannonsering 1,3 miljarder i Sverige under 2008.

Uppskattningsvis innebär det att Google sålde annonser för mer än en miljard kronor i Sverige samma år, skriver magasinet Fokus, som i senaste numret granskat internetjättens svenska affärer.

Betalade bara fem miljoner i Sverige

Men ändå omsatte Google Sweden AB bara 132 miljoner 2008, enligt företagets officiella redovisning.

Och betalade bara fem miljoner kronor i skatt.

I stället för en kvarts miljard i vinst redovisade Google Sweden en förlust på 35 miljoner kronor.

Alla europeiska företag som köper Googleannonsering får en faktura från Googles europeiska huvudkontor i Dublin.

Knappt hälften av de totala intäkterna tar vägen via Irland – ett land där företag betalar 12,5 procent i bolagsskatt, skriver Fokus.

"Företaget styrs av skattesmitare"

I Storbritannien är skattefusket ännu tydligare. Där ska företaget ha sålt annonser för svindlande 18 miljarder kronor, men betalade inte mer än 1,6 miljoner i bolagsskatt.

- Googles sökmotor är en fantastisk tjänst. Men företaget styrs av skattesmitare. Ska man tjäna så mycket pengar här måste man ge tillbaka mer till samhället, säger den brittiska Labourparlamentarikern Austin Mitchell till Sunday Times.

Men Google slår undan kritiken.

- Google följer alla lagar och regler angående skatt i alla länder där verksamhet bedrivs. Vi bidrar till lokal och nationell beskattning och ger anställning till ett stort antal människor i Sverige och Europa, säger Googles svenska vd Stina Honkamaa till Fokus.

Strider inte mot lagen

- Vårt europeiska huvudkontor ligger i Dublin eftersom det ger oss tillgång till välutbildad och flerspråkig arbetskraft och en konkurrenskraftig affärsmiljö, fortsätter hon.

Och i sak har Google helt rätt. Skatteverket förklarar:

– Det strider inte mot lagen. Men man kan alltid diskutera om Googles kontor i Sverige verkligen får marknadsmässig betalning för den tjänst de utför åt det irländska bolaget och om beskattningen av Googles svenska bolag därför är korrekt, säger Roberth Glansberg till magasinet Fokus.

Ingen skatt i USA - heller

Men inte heller på Irland betalar Google särskilt mycket i skatt. 2008 redovisade det irländska dotterbolaget 100 miljoner kronor i vinst före skatt och betalade därför bara 12,5 miljoner kronor i kapitalskatt till den irländska staten.

Richard Murphy, en brittisk skatterevisor, som granskat Google, konstaterar att pengarna försvinner i ett svart hål. Vinsten skattas nämligen inte heller i företagets hemland USA.

- Hade Google fört över alla vinster till USA hade de tvingats betala mer skatt än vad de gör i dag. Så det måste finnas något land utöver USA dit Google för vinsterna från det irländska bolaget, säger Richard Murphy.

Follow the money

Så vad händer med pengarna?

Googles europeiska huvudkontor ägs av ett dotterbolag som ligger på det brittiska protektoratet Bermuda - också känt som ett så kallat skatteparadis. 

Låt oss följa pengarnas spår vidare. Med hjälp av Richard Murphy:

- Av allt att döma fakturerar Googles bolag på Bermuda den irländska verksamheten för stora belopp. Och på Bermuda betalar Google ingen skatt över huvud taget, säger Richard Murphy till Fokus.

Stör inte kundernas förtroende

Uppstickaren Google har med andra ord blivit inte bara blivit en jättelik aktör med enormt mycket makt över såväl annonsmarknaden som vår privata information - utan också en snillrik skatteplanerare.

Men avancerad skatteplanering kanske inte kan rå på bilden av internetjätten som det goda företaget. Det tror åtminstone inte Henrik Sjödin på Handelshögskolan i Stockholm som forskar om konsumentmarknadsföring.

- Folk gillar Google. Användarna upplever det som att Google står på deras sida. De erbjuder fantastiska tjänster och ses som innovativa och idealistiska. Var Google betalar sin skatt är en alldeles för abstrakt fråga för att det skulle påverka Googles varumärke, säger Henrik Sjödin till Fokus.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!