Måndag 2 Aug
Stockholm

Tumult efter Vilks-musikal

Efter den kontroversielle konstnären Lars Vilks musikalpremiär utbröt tumult.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vid paneldebatten efter den kontroversielle konstnären Lars Vilks musikalpremiär utbröt tumult på lördagen.

När det var Vilks tur att tala inför hundratals församlade i ABF-huset i Stockholm reste sig en ung kvinna upp och skrek och viftade hotfullt med sin nyckelknippa. En av arrangörerna tog tag i kvinnan för att dra ut henne.

– Då drog hon med nycklarna över hans underarm så att han blödde på två ställen, säger Filip Björner, pressansvarig för Humanisterna, en av arrangörerna.

Enligt Björner hade man kommit överens med polisen om att hantera alla demonstranter varsamt. Kvinnan tilläts därför att ansluta sig med andra demonstranter utanför. Björner visste på kvällen inte om hon polisanmälts för attacken. På Stockholmspolisens länskommunikationscentral hade man över huvud taget inga uppgifter om bråk vid ABF-huset.

Sedan den våldsamma kvinnan släpats ut ska en annan kvinna ha tagit hennes plats. Hon tilläts delta i debatten och gick till verbalt angrepp mot den andra arrangören, Ex-muslimerna.

När debatten var slut tvingades Vilks lämna lokalen bakvägen, med poliseskort.

På lördagen rapporterade flera lokala medier att en retrospektiv utställning av Vilks stoppas på Kalmar konstmuseum.

Kalmar konstförenings styrelse satte sig därmed över museichefen och intendenten som ville visa utställningen. Enligt styrelsens ordförande, landshövding Sven Lindgren, håller inte Vilks konstnärskap den konstnärliga höjd som passar museet.

Lars Vilks blev uppmärksammad och mordhotad sedan hans skisser av profeten Muhammed som rondellhund visats. Musikalen Dogs, som hade premiär på lördagen, handlar om det som hände under debatten som följde.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela