- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Två av tre nyanlända har inget jobb

Det tar över 20 år för invandrare att komma ifatt på arbetsmarknaden.


Knappt var tredje som varit i Sverige två år eller mindre har någon form av sysselsättning, enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån.

Och för utrikes födda tar det i snitt 20 år att komma ifatt infödda svenskar på arbetsmarknaden.

"För dåligt"

Sju av tio utrikes födda som varit här mer än i 20 år har någon form av sysselsättning, för infödda svenskar ligger siffran på åtta av tio.

För dåligt, tycker Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

– Svensk arbetsmarknad är mest byggd för dem som redan har jobb. Man sätter upp skydd och hjälp för dem som redan har hjälp men höga trösklar för dem som inte har jobb.

Lagar i vägen

På frågan om Svenskt Näringslivs medlemmar inte gjort tillräckligt för att anställa nyanlända säger Christer Ågren att "alla har ett ansvar", men menar att det i första hand är lagstiftningen som står i vägen.

- Vi måste hitta vägar där vi kan sänka tröskeln när det gäller lagen om anställningsskydd för att våga ta emot människor som utifrån arbetsgivarens perspektiv är en större osäkerhet att anställa än den som kommer från andra jobb och kan visa upp bra referenser, säger Christer Ågren till Sveriges Radio.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

Efter att flera olika myndigheter och banker varnat för bedrägeriförsök har turen nu hamnat hos Handelsbanken. I ett utskick uppmanar banken sina kunder att ”rädda pengarna”.

Vapiano förbjöds servera alhokol – hade Kronofogdskulder av betydande belopp

I december 2023 förbjöds en Vapianorestaurang servera alkohol, då de bröt mot alkohollagen och hade Kronofogdskulder av betydande belopp. Nu har beslutet omprövats i Förvaltningsrätten.

FN vill ha direktlinje till Israels styrkor

FN vill ha en direktlinje till de israeliska styrkorna i Gaza för att kunna leverera nödhjälp säkert och effektivt.

Polis sköt flicka med elpistol på Sis-hem

En 13-årig flicka som är placerad på ett Sis-hem utanför Linköping sköts med elpistol i samband med ett polisingripande på torsdagen, rapporterar Corren.

Polisen i Bjuv rapporterar om brand

1 timme sedan
"Idrottsvägen. Brand i byggnad.", skriver polisen på sin hemsida.