- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Två av tre nyanlända har inget jobb

Det tar över 20 år för invandrare att komma ifatt på arbetsmarknaden.


Knappt var tredje som varit i Sverige två år eller mindre har någon form av sysselsättning, enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån.

Och för utrikes födda tar det i snitt 20 år att komma ifatt infödda svenskar på arbetsmarknaden.

"För dåligt"

Sju av tio utrikes födda som varit här mer än i 20 år har någon form av sysselsättning, för infödda svenskar ligger siffran på åtta av tio.

För dåligt, tycker Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

– Svensk arbetsmarknad är mest byggd för dem som redan har jobb. Man sätter upp skydd och hjälp för dem som redan har hjälp men höga trösklar för dem som inte har jobb.

Lagar i vägen

På frågan om Svenskt Näringslivs medlemmar inte gjort tillräckligt för att anställa nyanlända säger Christer Ågren att "alla har ett ansvar", men menar att det i första hand är lagstiftningen som står i vägen.

- Vi måste hitta vägar där vi kan sänka tröskeln när det gäller lagen om anställningsskydd för att våga ta emot människor som utifrån arbetsgivarens perspektiv är en större osäkerhet att anställa än den som kommer från andra jobb och kan visa upp bra referenser, säger Christer Ågren till Sveriges Radio.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.