Unga väljare lyssnar på en partiledardebatt i valet 2006. I år är de 15 procent fler än sist. Och kan avgöra hela valet.
Unga väljare lyssnar på en partiledardebatt i valet 2006. I år är de 15 procent fler än sist. Och kan avgöra hela valet. - Foto: HENRIK MONTGOMERY/Scanpix

Rekordmånga förstagångsväljare i år

Valet 2010 kan komma att avgöras av dem som röstar för första gången.


VAL 2010. Blir det jämnt skägg i det laddade riksdagsvalet 2010 kan de väljare som går till valurnorna för första gången avgöra kampen om makten i regeringshögkvarteret Rosenbad.

Antalet förstagångsväljare fortsätter att öka med rekordfart, skriver Riksdag och Departement.

Den trejde söndagen i september kommer drygt 497 000 väljare att för första gången avlägga sina röster i ett riksdagsval.

Det är en ökning med 15 procent jämfört med valet 2006, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Störst andel förstagångsväljare finns i Salems kommun, söder om Stockholm. I Salem rör det sig om knappt nio procent av de röstberättigade som röstar för första gången.

Lägst är andelen i Solna kommun, norr om Stockholm, där cirka fem procent av de röstberättigade är förstagångsväljare.

Totalt tros 7 033 000 svenska medborgare, som är folkbokförda i Sverige, vara röstberättigade vid valet i september 2010, skriver RoD.

Totalt beräknas cirka 7 033 000 svenska medborgare folkbokförda i Sverige vara röstberättigade vid riksdagsvalet i september 2010.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!