Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Peps Persson: Jag ska stämma sd

...som kapade Peps låt och gav den en annan innebörd.
1 av 3

...som kapade Peps låt och gav den en annan innebörd.

Björn Lindgren/Scanpix

...sd-politikern Thoralf Alfsson...
2 av 3

...sd-politikern Thoralf Alfsson...

Peps Persson tänker stämma sd-politikern...
3 av 3

Peps Persson tänker stämma sd-politikern...

ULF PALM/Scanpix

Nyheter | 28/01/2010 16:59

Den folkkäre artistens låt kapades av en sverigedemokratisk politiker. Nu går Peps Persson till domstol: "Jag hatar sverigedemokraterna."

KALMAR. I går rapporterade Nyheter24 om hur sd-politikern Thoralf Alfsson tvingats ta bort ett inlägg på sin blogg där han lagt upp ett youtubeklipp med en kapad Peps Persson-låt: Grannen.

Låten är sönderklippt och används i klippet för att bedriva propaganda för sverigedemokratisk invandrarfientlig politik - trots att budskapet i Peps Perssons original syftar till precis motsatsen.

Låten Grannen har klippts ner till en enda vers och har rubricerats med orden: "Därför röstar jag på Sverigedemokraterna"

– Jag avskyr sd:s trångsynta och verklighetsfrämmande nationalism och främlingsfientlighet och ser deras populistiska hets som ett allvarligt hot mot demokratin, så för mig är det här allvarligt, säger nu Peps Persson till tidningen Barometern.

Låten innehåller en textrad där "Grannen" får framföra ett främlingsfientligt budskap.

– Jag insåg redan när jag skrev texten att vissa individer möjligtvis skulle kunna missa poängen, men man får ju inte underskatta publikens intelligens. I det här fallet handlar det ju om avsiktlig feltolkning och manipulation av texten med avsikt att använda den som ett stöd för sd:s politik. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Peps till Barometern.

Länken är borttagen, ska du ändå stämma Thoralf Alfsson?

– Ja.