1 av 2
- Foto: Faksimil: Dalarnas Tidningar
2 av 2
- Foto: Privat

Robin, 15, får inga pappadagar

Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli. Robin och Alejandra är 15 år gamla - och föräldrar. Men Robin Vargstjärna får inte ta ut sina tio pappadagar.


FALUN. Nybliven pappa. Och 15 bast. Men eftersom Robin Vargstjärna inte tjänar egna pengar får han heller inte ta ut de tio pappadagarna.

- Varför har inte jag samma rätt som alla andra? undrar Robin Vargstjärna i Dalarnas Tidningar.

"Oj, fan, vilket ansvar"

Robins flickvän Alejandra Agudelo Murillo är visserligen äldre än Robin. Men bara ett par månader. När hon ville ha barn hade Robin inga invändningar. Och nu älskar han varje minut med sin två veckor gamla bebis, Linnea.

- Visst har det slagit mig att oj, fan vilket ansvar. Det är en stor grej att få barn, men jag ångrar ingenting, säger Robin Vargstjärna till DT.

Robin har visserligen fått ledigt från klass nio B i skolan. Men utan inkomst får han inga pengar av Försäkringskassan.

- När politikerna skriker om att nyblivna pappor bör ta ut sina tio pappadagar så finns det en liten grupp de inte tänker på - unga pappor som fortfarande går i skolan. Varför ska inte de få samma fantastiska möjlighet som andra pappor, säger Robins mamma, Nina Stahre, till DT.

Soc hjälper till

Däremot har socialtjänsten hjälpt till med pengar till barnvagn och vagga.

Och Alejandra får åtminstone ut föräldrapenningens grundbelopp på 180 kronor om dagen.

Dessutom har det unga paret fått säckar med barnkläder av Linneas 1,5 år gamla faster, Jennie.

"En tokig idé, kanske"

Men det räcker inte. Robins mamma, Nina, har sin uppfattning klar. Hon vill att unga pappor ska kunna gå i skolan på halvtid i tio dagar och under tiden få föräldrapenningens halva grundbelopp, 90 kronor per dag.

- En tokig idé, kanske, men jag ser en orättvisa mot riktigt unga pappor som vill vara med i början av sitt barns tid. När de väl ska ta ut sin del av föräldrapenningen så får de ju inte göra det samtidigt som mamman, säger Nina Stahre till DT.

/
Ung
Relaterat
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.