Fredag 27 Maj
Stockholm

Robin, 15, får inga pappadagar

1 av 2
2 av 2

Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli. Robin och Alejandra är 15 år gamla - och föräldrar. Men Robin Vargstjärna får inte ta ut sina tio pappadagar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FALUN. Nybliven pappa. Och 15 bast. Men eftersom Robin Vargstjärna inte tjänar egna pengar får han heller inte ta ut de tio pappadagarna.

- Varför har inte jag samma rätt som alla andra? undrar Robin Vargstjärna i Dalarnas Tidningar.

"Oj, fan, vilket ansvar"

Robins flickvän Alejandra Agudelo Murillo är visserligen äldre än Robin. Men bara ett par månader. När hon ville ha barn hade Robin inga invändningar. Och nu älskar han varje minut med sin två veckor gamla bebis, Linnea.

- Visst har det slagit mig att oj, fan vilket ansvar. Det är en stor grej att få barn, men jag ångrar ingenting, säger Robin Vargstjärna till DT.

Robin har visserligen fått ledigt från klass nio B i skolan. Men utan inkomst får han inga pengar av Försäkringskassan.

- När politikerna skriker om att nyblivna pappor bör ta ut sina tio pappadagar så finns det en liten grupp de inte tänker på - unga pappor som fortfarande går i skolan. Varför ska inte de få samma fantastiska möjlighet som andra pappor, säger Robins mamma, Nina Stahre, till DT.

Soc hjälper till

Däremot har socialtjänsten hjälpt till med pengar till barnvagn och vagga.

Och Alejandra får åtminstone ut föräldrapenningens grundbelopp på 180 kronor om dagen.

Dessutom har det unga paret fått säckar med barnkläder av Linneas 1,5 år gamla faster, Jennie.

"En tokig idé, kanske"

Men det räcker inte. Robins mamma, Nina, har sin uppfattning klar. Hon vill att unga pappor ska kunna gå i skolan på halvtid i tio dagar och under tiden få föräldrapenningens halva grundbelopp, 90 kronor per dag.

- En tokig idé, kanske, men jag ser en orättvisa mot riktigt unga pappor som vill vara med i början av sitt barns tid. När de väl ska ta ut sin del av föräldrapenningen så får de ju inte göra det samtidigt som mamman, säger Nina Stahre till DT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela