Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säpo stoppade maffiapengar till Saab

Det var efter larm från svenska Säpo som också FBI gjorde egna undersökningar.
1 av 3

Det var efter larm från svenska Säpo som också FBI gjorde egna undersökningar.

RICARDO ARDUENGO/AP/Scanpix

2 av 3

Saabs ordförande Jan-Åke Jönsson och Spykers vd Victor Muller är överens. Men nu avslöjas att Sveriges och USA:s regeringar stoppade ryska maffiapengar från att ta över Saab.
3 av 3

Saabs ordförande Jan-Åke Jönsson och Spykers vd Victor Muller är överens. Men nu avslöjas att Sveriges och USA:s regeringar stoppade ryska maffiapengar från att ta över Saab.

Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Nyheter | 30/01/2010 10:50

Spykers köp av Saab skulle finansieras med ryska maffiapengar. Den ryska Antonovgruppen stoppades av FBI och Säpo, uppger Dagens Industri. Men fortfarande är en utpekad maffiamiljardär huvudägare i Spyker.

När Spyker la sitt första bud på Saab beställde den svenska regeringen en granskningsrapport av den ryska ägarfamiljen Antonov, som har täta band till Spyker och dess vd Victor Muller.

Rapporten pekade på starka kopplingar mellan Antonovgruppen, penningtvätt och organiserad brottslighet, avslöjar Dagens Industri.

Rapporten var resultatet av efterforskningar av Säpo och ett privat utredningsföretag och samtidigt som Spyker ovetande satt i förhandlingar med den amerikanska biljätten GM om Saabs framtid vidarebefordrades rapporten till FBI.

Efter att också FBI kontrollerat uppgifterna satte den amerikanska regeringen punkt för affären. GM fick en direkt order från Vita huset och den 18 december stoppades affären.

Hans Lindblad, statssekreterare på finansdepartementet, bekräftar uppgifterna för Dagens Industri. I och med att Sverige tagit fram uppgifterna kunde regeringen lättare argumentera för att Spyker trots allt skulle få en förlängd tidsfrist. Och kunna förnya sitt bud utan ryska maffiapengar i ryggen.

- Antonovfamiljen är borta nu och har ingen som helst maktställning i Saab Spyker, säger Hans Lindblad till DI.

Men den ryske miljardären Alexander Antonovs grupp är fortfarande huvudägare i det djupt förlusttyngda holländska bilföretaget Spyker.

För knappt ett år sedan utsattes Antonov för ett mordförsök på öppen gata i Moskva. Han skadades svårt efter fem skott i magen, men återhämtade sig efter flera operationer.

Finansmän som samarbetat med Antonov menar att mordförsöket uppenbarligen är en konskekvens av hans ljusskygga affärsverksamhet.

Antonov är vd för finansbolaget Konvers Group med tillgångar på 2,7 miljarder dollar, enligt The Baltic Course, ett internationellt baltiskt finansmagasin.

I samband med att Antonov köpte den ryska banken Konvers slog det ryska riksrevisionsverket larm om att staten i samband med köpet bestals på mångmiljonbelopp.

Men larmen fick ingen effekt och i december 2007 köpte Antonov nästan 30 procent av holländska sportbilstillverkaren Spyker.