Stieg Larssons sambo: Kurdo Baksi blir sd:s främsta vapen

Millenniumförfattaren Stieg Larssons sambo rasar mot Kurdo Baksi efter avslöjande bok om succéförfattarens privata liv: "Kurdo Baksi och Norstedts ger högerextremisterna vatten på sin kvarn."


Eva Gabrielsson, som var sambo med framlidne Millennium-skaparen Stieg Larsson, har sedan tidigare kallat Kurdo Baksi, som nyligen gett ut en bok om sin döde vän Stieg, för lögnare.

Nu går hon ännu längre och påstår att Kurdo Baksi och Norstedts förlag, som gett ut hans bok om Stieg Larsson, går de främlingsfientliga högerextremisternas ärenden när de svartmålar Stieg och hans kamp mot rasismen.

- Kurdo Baksi och Norstedts ger högerextremisterna vatten på sin kvarn när de tillåter en felaktig beskrivning av Stieg, säger Eva Gabrielsson.

Kurdo Baksis hett omdebatterade bok Min vän Stieg Larsson har fått mycket kritik. Stieg Larssons tidigare sambo och kollegor tycker att den kryllar av faktafel och spekulativa lögner om att Stieg Larsson var en dålig journalist.

Som rentutav begick tjänstefel under sin tid på nyhetsbyrån TT. Och det är denna kritik mot Stieg Larsson som också Eva Gabrielsson nu hävdar hjälper de högerextrema.

Spelar sd i händerna

– För mig handlar debatten om att Norstedts ger högerextremisterna vatten på sin kvarn när de tillåter en felaktig beskrivning av Stieg. Kurdos anklagelser är ju samma som högerextremisterna använt mot Stieg i alla år. Därför vill jag att debatten ska stanna vid ansvarsfrågan som är principiellt viktig. En bok cirkulerar i åratal och då är det inte okej att den bygger på lögner, säger hon till DN.

Att boken ges ut under ett valår där sverigdemokraterna har vittring på riksdagen tycker hon är särskilt allvarligt.

– Jag ser framför mig flygblad och debattartiklar där man pekar på Kurdos bild av Stieg Larsson och säger ”Titta här, han som ni trodde kämpade för en bättre och rättvisare värld var en korrupt lögnare”. Kurdo Baksis bok kommer att bli sverigedemokraternas bästa valmotor, säger Eva Gabrielsson till DN.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.