Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stieg Larssons sambo: Kurdo Baksi blir sd:s främsta vapen

Nyheter | 01/02/2010 14:41

Millenniumförfattaren Stieg Larssons sambo rasar mot Kurdo Baksi efter avslöjande bok om succéförfattarens privata liv: "Kurdo Baksi och Norstedts ger högerextremisterna vatten på sin kvarn."

Eva Gabrielsson, som var sambo med framlidne Millennium-skaparen Stieg Larsson, har sedan tidigare kallat Kurdo Baksi, som nyligen gett ut en bok om sin döde vän Stieg, för lögnare.

Nu går hon ännu längre och påstår att Kurdo Baksi och Norstedts förlag, som gett ut hans bok om Stieg Larsson, går de främlingsfientliga högerextremisternas ärenden när de svartmålar Stieg och hans kamp mot rasismen.

- Kurdo Baksi och Norstedts ger högerextremisterna vatten på sin kvarn när de tillåter en felaktig beskrivning av Stieg, säger Eva Gabrielsson.

Kurdo Baksis hett omdebatterade bok Min vän Stieg Larsson har fått mycket kritik. Stieg Larssons tidigare sambo och kollegor tycker att den kryllar av faktafel och spekulativa lögner om att Stieg Larsson var en dålig journalist.

Som rentutav begick tjänstefel under sin tid på nyhetsbyrån TT. Och det är denna kritik mot Stieg Larsson som också Eva Gabrielsson nu hävdar hjälper de högerextrema.

Spelar sd i händerna

– För mig handlar debatten om att Norstedts ger högerextremisterna vatten på sin kvarn när de tillåter en felaktig beskrivning av Stieg. Kurdos anklagelser är ju samma som högerextremisterna använt mot Stieg i alla år. Därför vill jag att debatten ska stanna vid ansvarsfrågan som är principiellt viktig. En bok cirkulerar i åratal och då är det inte okej att den bygger på lögner, säger hon till DN.

Att boken ges ut under ett valår där sverigdemokraterna har vittring på riksdagen tycker hon är särskilt allvarligt.

– Jag ser framför mig flygblad och debattartiklar där man pekar på Kurdos bild av Stieg Larsson och säger ”Titta här, han som ni trodde kämpade för en bättre och rättvisare värld var en korrupt lögnare”. Kurdo Baksis bok kommer att bli sverigedemokraternas bästa valmotor, säger Eva Gabrielsson till DN.