Torsdag 26 Maj
Stockholm

Här attackeras Björn av arg elefant

1 av 2
2 av 2

Svensken Björn Jansson var på väg hem till Hua Hin i Thailand. Plötsligt dök en ilsken elefant upp. Mötet kostade nästan Björn livet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

HUA HIN. På hemväg till Hua Hin, i Thailand angreps Björn Janssons bil i lördags av en rasande elefant, skriver Norrländska Socialdemokraten.

I den fyrhjulsdrivna jeepen färdades förutom chauffören Björn Jansson också professor Maxine L Bauermeister, från Webster-universitet i St. Louis, USA, Casey Harrison, 10, dotter i en australisk familj som arbetar med ett hjälpprojekt, utanför Hua Hin, samt svenskarma Stefan Fuchs och Kjell Hedlund.

I Thailand för att hjälpa

De hade varit i en burmesisk flyktingby för att hjälpa nödställda barn. Nu var de på väg hem.

Det hade hunnit mörkna på den thailändska himlen vid sjutiden på kvällen när någon i Björns bil på en gropig grusväg i uselt skick plötsligt ser en elefant i strålkastarnas ljus.

Där stod den vid vägen och betade på ett bananträd.

Björn Jansson stannar för att kunna fånga vidundret på bild.

Han vevar ner en sidruta.

Men när elefanten upptäcker bilen rusar den rätt mot dem. Och skräcken spred sig omedelbart.

- Kör, kör! skrek alla i bilen.

Större än bilen

Under 2009 har minst två thailändare dödats av elefanter. Med detta i bakhuvudet var det ingen betryggande insikt som träffade sällskapet när de insåg att den tunga bilen kört fast med vänster framhjul i ett dike.

Elefanten - större än bilen - rusade framåt.

- Det var bara tur att bilens växel var i körläge som vi klarade oss med en hårsmån. Elefanten var väldigt nära säger Björn Jansson - många timmar efter det potentiellt ödesdigra mötet ännu mycket skärrad - till NSD.

Björn lyckades få upp bilen på vägen igen. Ett bra tag kunde de se elfanten jagande genom bakrutan i takt med att avståndet ökade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela