- Foto: Johan Engman/Scanpix

Borg vill ha lag om överskottsmål

"Man ska ha resurser i ladorna."


ÖVERSKOTTSMÅLET

Överskottsmålet infördes 2000 och innebär att skillnaden mellan den offentliga sektorns inkomster och utgifter ska uppgå till en procent av BNP.

Moderate finansministern Anders Borg vill att det så kallade överskottsmålet ska lagstadgas.

Enligt Borg är det en av hörnstenarna i finanspolitiken.

Inte minst är det viktigt för kunna möta framtida ekonomiska kriser.

- Förr eller senare får vi nya kriser. Som politiker säger jag att känslan i magen när man går in i en kris inte ska vara att man är handlingsförlamad, på gränsen till panik. Man ska ha resurser i ladorna, man ska ha möjligheter att agera utan att för den skull skapa långsiktig osäkerhet, säger han enligt Riksdag & Departement.

Han vill dock inte att nivån på överskottsmålet ska regleras i lagen men säger att en procent är ett rimligt mål under en tioårsperiod.

 

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Coop säger upp 100 medarbetare

Kommitté ska se över överskottsmålet

Överskottsmålet ska ses över vart åttonde år, enligt det finanspolitiska ramverket.

Hissen föll 200 meter – många omkom

Elva gruvarbetare har omkommit och ytterligare 75 har skadats i en olycka i en platinagruva i Sydafrika. Olyckan inträffade på måndagskvällen då den hiss som fraktar arbetarna till markytan vid skiftets slut plötsligt rasade runt 200 meter, uppger gruvans ledning.

Exceptionell ökning av adhd–diagnoser

På tre år har andelen barn och unga med adhd-diagnos ökat med nästan 50 procent. Var tionde pojke och var femtonde flicka har antingen adhd- eller add-diagnos och Socialstyrelsen tror att det kommer att öka ytterligare.

Svenska elever på toppnivå

Svenska åttondeklassare presterar på toppnivå i samhällsfrågor. I ett internationellt kunskapstest placerar sig Sverige på andra plats. Men ännu en gång visar svensk skola stora resultatskillnader beroende på elevens bakgrund – och anmärkningsvärt stora skillnader mellan tjejer och killar.

Hjälpen framme till instängda tunnelarbetare

Räddningsarbetarna har nu efter nästan tio meter av manuellt grävande nått fram till de 41 instängda tunnelarbetarna i Himalayamassivet i Indien.