Birgitta Ohlsson blir regeringens nya EU-minister.
1 av 3
Birgitta Ohlsson blir regeringens nya EU-minister.
Men i dag utses hon trots allt till nytt statsråd.
2 av 3
Men i dag utses hon trots allt till nytt statsråd. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Birgitta Ohlsson blir ny EU-minister

Den stridbara folkpartisten kliver in i regeringen - trots fp-ledaren Jan Björklunds motvilja.


STOCKHOLM. Det blev Birgitta Ohlsson som i dag utses till ny EU-minister i regeringen efter folkpartisten Cecilia Malmström flyttat till Bryssel för att bli EU-kommissionär, skriver Dagens Nyheter.

Birgitta Ohlsson lovar att som EU-minister driva bland annat romernas situation runt om i Europa - samt hjärtefrågan trafficking: unga kvinnor som säljs som sexslavar.

– Jag vill också jobba hårt med att när vi slopar jordbruksstödet ska det kvittas mot forskning och utveckling, säger Birgitta Ohlsson.

Hon utsågs på tisdagen - trots att hon, enligt DN, inte var folkpartiledaren Jan Björklunds förstahandsval.

- Jag har i dag förordat Birgitta Ohlsson som ny EU-minister, sa statsminister Fredrik Reinfeldt på presskonferensen i Rosenbad.

-Vi vill ha en minister som förankrar EU i Sverige, fortsatte Reinfeldt.

Höll god min

Också Jan Björklund höll god min under presskonferensen.

- Jag är glad att vi i dag har utsatt Birgitta Ohlsson. Hon är kunnig och erfaren, säger Björklund.

Det har dröjt bra länge innan Björklund kunnat presentera en ny minister för svenska folket. Enligt uppgifter till DN beror det på att några tidigare tillfrågade tackat nej.

En av dem har varit partiets nya Europaparlamentariker Cecilia Wikström.

De som tillfrågats har tackat nej med motiveringen att de redan har andra planer och att de inte vill lägga dem åt sidan för att bli minister när det bara är sju månader kvar till valet.

"Inte gift med en dinosaurie"

Birgitta Ohlsson väntar barn i sommar och på frågor om hur detta skulle påverka hennes nya uppdrag svarade hon kallt:

- Jag är gift med en modern man och inte med en dinosaurie. Jag är också glad att vi har en modern regering.

Birgitta Ohlsson, som är partiets utrikespolitiska talesperson, pekades tidigt ut som favorit och vann överlägset den partiinterna omröstning som folkpartiet ordnade under partiets landsdagar.

Ändå har beslutet suttit långt inne för Jan Björklund.

Skarp FRA-kritiker

Partiledningen har varit skeptisk mot uppstickaren Ohlsson, som var en av de skarpaste FRA-kritikerna. Även om hon till sist lade ner sin röst under den första omröstningen i riksdagen.

Hon är också tydligt mer radikal än partiledningen i fråga om till exempel föräldraförsäkringen som hon vill dela mellan mamman och pappan rakt av.

I sommar ska Birgitta Ohlsson bli mamma - och det har sagts vara en anledning att stoppa henne som minister.

Men det som också vägt emot henne i vågskålen är hur han ska kunna försvara vårdnadsbidrag och en fortsatt odelad föräldraförsäkring gentemot den rödgröna oppositionen.

/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.