Lördag 3 Dec
Stockholm

Olof Palmes mördare kan ännu fällas

Preskriptionstiden på allvarliga brott tas bort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Riksdagen beslutade på onsdagen att preskriptionstiden för allvarliga brott - det vill säga den tid under vilken ett brott ännu kan prövas i domstol - avskaffas.

Det innebär att bland annat statsminister Olof Palmes mördare, som sedan mordet, 1986, fortfarande inte ställts inför rätta, ännu inte kan känna sig säker.

Om han eller hon fortfarande lever det vill säga.

En talare i debatten

Från och med den 1 juli i år införs de nya reglerna som gör att rättsväsendet kan fortsätta jaga brottslingar, som begick mord, dråp eller grovt folkrättsbrott och folkmord för länge sedan.

– Inget brott av denna dignitet ska förbli ostraffat för att den misstänkte eller dömde håller sig undan, sa moderate riksdagsledamoten Anders Hansson, som var den enda talaren i riksdagsdebatten, enligt Riksdag och Departement.

Palmes mördare

De nya reglerna gäller också för brott som begåtts före den 1 juli 2010 och som ännu inte är preskriberade. Det är det som gör att hoppet om att ställa Palmes mördare inför rätta ännu inte är släckt.

För detta har regeringen fått kritik från jurister som anser att regeringen tummar på den gamla principen om att straff inte ska gälla retroaktivt.

Men riksdagen håller med regeringen och anser att det finns starka skäl att göra avkall på den principen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.