1 av 4
- Foto: Marc Femenia/Scanpix
2 av 4
- Foto: Polisen
3 av 4
- Foto: Passfoto
4 av 4
- Foto: Polisen

Polisens miss kostade Engla livet

Hård kritik mot att polisen "städade bort" tioåriga Englas mördare Anders Eklund ur utredningen kring mordet på Pernilla Hellgren.


FALUN. Polisprofessor Leif G W Perssons rapport kring hur polisen skött utredningen av mordetPernilla Hellgren i juni 2000.

Enligt granskningen skulle gärningsmannen, Anders Eklund, ha kunnat gripas bara några månader efter mordet.

Men i stället "städade man undan" hans namn från utredningen. Och åtta år senare dödade Anders Eklund tioåriga Engla Höglund.

– Vi är mycket kritiska mot Dalapolisen för det sätt som mordet på Pernilla Hellgren har utretts på, och det är en kritik som gäller både högt och lågt, säger professor Leif G W Persson vid Rikspolisstyrelsen under en presskonferens på torsdagen.

Hans slutsatser är att polisen i Dalarna vare sig varit lat eller ointresserad av att lösa mordet på Pernilla Hellgren. men däremot ohyggligt oprofessionell.

– Man vet helt enkelt inte hur man gör, säger Leif G W Persson.

Och Dalarnas länspolismästare, Sten-Olov Hellberg, som tillträdde först 2007, håller med.

– Vi måste titta på den här kritiken som ju är allvarlig men i stora delar berättigad. Vi har ju inte skött det här på ett professionellt sätt i alla delar och det ska vi ju naturligtvis dra lärdom av, säger Sten-Olov Hellberg till Dalarnas Tidningar.

 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.