MSN i kampen mot hedersvåld

- 05/02/2010, 21:06 -
Över nätet är det lättare att prata om hedersrelaterat förtryck.
1 av 2

Över nätet är det lättare att prata om hedersrelaterat förtryck.

DJS

Nu kan de få hjälp på MSN.
2 av 2

Nu kan de få hjälp på MSN.

Rädda Barnen och Norrköpingspolisen har tillsammans med MSN bedrivit ett projekt mot hedersvåld. Nu ska projektet spridas till resten av landet.

Offren är unga kvinnor i Sverige. Och de är fler än vi tror.

– Många känner till "balkongflickorna", de grövsta fallen där kvinnor mördats. Men de fallen är ovanliga. Det är mycket vanligare att tjejer kontrolleras, att de blir av med sina mobiler eller blir misshandlade, säger Sara Mühling, vid Rädda Barnen, till SvD.

Projektet mot hedersvåld i Norrköping - som Sara Mühling är ansvarig för, går ut på att informera i skolor och bjuda in elever - främst tjejer - att chatta med polis, socialtjänst och tjejjour.

Lättare på nätet

– Om man vill prata av sig blir det lättare på nätet eftersom man är mer anonym, säger Carl-Johan Ekenblom, vid Norrköpingspolisen, till SvD.

Och vad som kan hända i värsta fall - när man inte är anonym - blev en bitter erfarenhet för projektledarna.

När de besökte en skolklass där de pratade med en utsatt flicka skvallrade hennes kusin, som gick i samma klass, för föräldrarna.

De kom fram till att Sverige inte var ett lämpligt land för flickan att bo i.

– Pappan tog med henne till hemlandet på vad de kallade för semester. Efter sommarlovet kom hon inte tillbaka, berättar Sara Mühling för SvD.