Över nätet är det lättare att prata om hedersrelaterat förtryck.
1 av 2
Över nätet är det lättare att prata om hedersrelaterat förtryck. - Foto: DJS
Nu kan de få hjälp på MSN.
2 av 2
Nu kan de få hjälp på MSN.

MSN i kampen mot hedersvåld

Rädda Barnen och Norrköpingspolisen har tillsammans med MSN bedrivit ett projekt mot hedersvåld. Nu ska projektet spridas till resten av landet.


Hedersrelaterat våld och förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett stort problem också i Sverige. En undersökning bland niondeklassare i Stockholm, från 2008, visar att elva procent av flickorna var uppfostrade med värderingar som präglas av hedersrelaterat förtryck.

För killarna ligger siffran på fyra procent.

Det kan handla om att:

* En kvinna måste vara oskuld fram till giftermål

* Inte får umgås med vem hon vill

* Inte får välja sin egen livspartner

Majoriteten av de flickorna, sju procent av alla som deltog i undersökningen, har också i praktiken blivit utsatta för kontroll, kränkande behandling, hot eller våld.

Källa: Undersökningen Oskuld och Heder

2 344 niondeklassare (varav 1159 flickor och 1 185 pojkar) deltog i enkätundersökningen som genomfördes av Stockholms universitet 2008.

Offren är unga kvinnor i Sverige. Och de är fler än vi tror.

– Många känner till "balkongflickorna", de grövsta fallen där kvinnor mördats. Men de fallen är ovanliga. Det är mycket vanligare att tjejer kontrolleras, att de blir av med sina mobiler eller blir misshandlade, säger Sara Mühling, vid Rädda Barnen, till SvD.

Projektet mot hedersvåld i Norrköping - som Sara Mühling är ansvarig för, går ut på att informera i skolor och bjuda in elever - främst tjejer - att chatta med polis, socialtjänst och tjejjour.

Lättare på nätet

– Om man vill prata av sig blir det lättare på nätet eftersom man är mer anonym, säger Carl-Johan Ekenblom, vid Norrköpingspolisen, till SvD.

Och vad som kan hända i värsta fall - när man inte är anonym - blev en bitter erfarenhet för projektledarna.

När de besökte en skolklass där de pratade med en utsatt flicka skvallrade hennes kusin, som gick i samma klass, för föräldrarna.

De kom fram till att Sverige inte var ett lämpligt land för flickan att bo i.

– Pappan tog med henne till hemlandet på vad de kallade för semester. Efter sommarlovet kom hon inte tillbaka, berättar Sara Mühling för SvD.

/
/
Hot
/
MSN
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.