Det hemland Mehdi uppgivit, Algeriet, vill inte ha med honom att göra. Alltså befinner han sig i limbo.
1 av 3
Det hemland Mehdi uppgivit, Algeriet, vill inte ha med honom att göra. Alltså befinner han sig i limbo.
2 av 3
- Foto: Hans E Eriksson/UNT
"Jag är inspärrad som ett djur", säger Mehdi, 29.
3 av 3
"Jag är inspärrad som ett djur", säger Mehdi, 29. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

"Jag är inspärrad som ett djur"

Enligt Sverige har han ingen rätt att stanna. Men inget land vill kännas vid honom. Därför sitter Medhi Kadirou i häktet sedan 18 månader.


UPPSALA. 29-åriga Mehdi Kadirou kom till Sverige 2007 för att söka asyl. Samma år stal han en jacka och hotade butikspersonalen med en sax.

Kaidrou dömdes till 15 månaders fängelse och utvisning.

Det var då problemen började. Mehdi Kadirou menar själv att han kommer i från Algeriet och att det var dit han skulle utvisas.

Men den algeriska ambassaden säger att de inte vill  veta av honom. Och i Algeriet finns inga register som kan styrka hans version.

Så i väntan på att svenska myndigheter ska utreda varifrån Kadirou kommer, sitter han häktad. Nu har han väntat i 18 månader.

- Du kan inte föreställa dig vilken mardröm jag lever i. Sekund efter sekund, dag efter dag, ständigt inspärrad som ett djur. Jag har börjat få hallucinationer, jag tror jag håller på att bli tokig. Det värsta är att det här kan pågå hur länge som helst, säger Kadirou till Upsala Nya Tidning.

Svårt sjuk

Häktningen har drabbat Kadirou hårt. Under ovissheten i häktet har han utvecklat en depression och vanföreställningar. Mehdi Kadirou medicineras nu tungt med psykofarmaka.

Enligt en psykiater som undersökt Kadirou finns risken att hans psykiska besvär förblir kroniska om isoleringen fortsätter.

Polisens utredning får kritik

Meningen är att polisen ska utreda varifrån Mehdi Kadirou kommer. Men inget land har svarat.

- Den utredning polisen håller på med är absurd. Titta på det här papperet, nu har de vänt sig till myndigheter i bland annat Israel och Jordanien för att höra om de känner till mig. Något svar får polisen inte, allt drar ut i evigheter, säger Mehdi Kadirou till UNT.

Kostat 1,2 miljoner kronor

Enligt svensk lag får en person inte sitta inspärrad i mer än två månader i vänta på utvisning, om inte "synnerliga skäl" anges.

Några sådana har ännu inte presenterats för Kadirous juridiska ombud, Helena Jonsson.

- Jag har begärt att han till exempel ska få vistas vid någon av Migrationsverkets mottagningar för att inte behöva sitta i häkte, men det har blivit avslag, säger Helena Jonsson till UNT.

Mehdi Kadirous häktning har hittills kostat 1,2 miljoner kronor. Och nästa gång hans fall ska upp för prövning är om två månader. Hur det går då vet ingen.

Och medan svenska myndigheter utreder varifrån Kadirou kommer får han fortsätta sitta inlåst i en cell i Uppsalas häkte.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.