Den thailändska populationen i Sverige växer stadigt i och med att allt fler thailändskor blir ihop med svenska män.
1 av 2
Den thailändska populationen i Sverige växer stadigt i och med att allt fler thailändskor blir ihop med svenska män. - Foto: David Longstreath/AP/Scanpix
Men "fruimporten" kan också vara ett problem menar kvinnorjourerna. Många stannar rentutav kvar i våldsamma förhållanden för att inte kastats ut ur landet.
2 av 2
Men "fruimporten" kan också vara ett problem menar kvinnorjourerna. Många stannar rentutav kvar i våldsamma förhållanden för att inte kastats ut ur landet. - Foto: David Longstreath/AP/Scanpix

Thailändsk fruimport ökar

Allt fler thailändska kvinnor får tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Många svenskar åker till Thailand under vinterhalvåret. Men människoströmmarna går också åt andra hållet.

En granskning som Svenska Dagbladet gjort visar att allt fler thailändska kvinnor med svenska pojkvänner söker uppehållstillstånd i Sverige. Men också att många av dem lever i kärleksförhållanden som inte kan beskrivas som någon dans på rosor.

Under 2009 fick 1 875 thailändska kvinnor tillfälligt uppehållstillstånd för att de hade inlett en relation med en svensk man, visar SvD:s siffror. Det är tre gånger så många som under 2002.

Problematisk fruimport

Toppåret var 2008, men den största ökningen skedde 2003, året före tsunamikatastrofen.

Tusentals thailändska kvinnor kommer också till Sverige på visum som räcker i tre månader.

Samtidigt vittnar många kvinnojourer runt om i landet om ett växande problem med vad de kallar fruimport.

Carina Diaz, på kvinnojouren i Luleå, menar att gränsen mot människohandel är hårfin.

– Det finns importerade kvinnor som är nutidens slavar. De är dubbelt utsatta, har ingen aning om vart de ska vända sig, har ingen koll på ekonomin eftersom mannen ofta tagit hand om allt och gett kvinnan en minimal fickpeng. De vet knappt vilken adress de har, säger hon till SvD.

Krav på Sabuni

Eva Eriksson, landshövding i Värmland, har skrivit brev till integrations- och jämställdhetsminster Nyamko Sabuni (fp) efter att socialtjänsten och kvinnorjourerna uppmärksammat problemet.

– Vi upptäckte hur spritt det var här. Det är det mest förnedrande man kan tänka sig, att utnyttja kvinnor på det sättet. Det är handel med människor. Vi vill ha ett tydligare uppdrag av Nyamko Sabuni att vi inte accepterar detta, säger Eva Eriksson till SvD.

Även lycklig kärlek

I många fall stannar thailändska kvinnor kvar i våldsamma relationer av rädsla för att mannen ska dumpa dem innan de två år gått som gör att de kan få permanent upphållstillstånd.

Men det finns förstås också många lyckliga kärlekshistorier som springer ur Sveriges täta band till Thailand. Och det tydligaste tecknet är just att den thailändska populationen i Sverige ökar. Förra året blev  1200 thailändare svenska medborgare.

/
/
/
/