1 av 2
- Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
2 av 2
- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Björklund om flygresan: Min fru kommer att betala för sig

Jan Björklund försvarar den skattefinansierade flygresan till New York.


Resan kostade 275 500 kronor av skattebetalarnas pengar och innehöll enligt Expressen programpunkter som musikalshow på Broadway, middag hos ambassadören och shopping.

Men att skattebetalarna finanserar resan tycker Jan Björklund är rimligt eftersom syftet var att ta intryck av landets utbildningssystem.

– Syftet med den här resan var att lära av USA. Där har man ju samma problem i skolorna som vi med sjunkande kunskapsnivåer bland ungdomarna, säger Jan Björklund enligt Expressen.

Han försvarar också beslutet att ta med sig hustrun på arbetsresan och lovar att hon ska bekosta sin egen biljett.

– Hon kommer att betala för sig exakt vad resan kostar, säger han till Expressen.

Folkpartiledarens fru, Anette Björklund Brifalk, kommer dock bara att behöva betala de cirka 7000 kronor som resan hade kostat reguljärt, i stället för 27 550 kronor som hennes resa beräknas ha kostat skattebetalarna.

En summa som dock ligger helt i linje med regeringskansliets regelverk när respektive är med i planet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.