Lördag 25 Sep
Stockholm

Universals vd: "Vi är väldigt nöjda med Spotify"

Till och med skivförsäljningen har ökat i Sverige - och Universals vd Per Sundin tackar Spotify för mycket.
1 av 6
Till och med skivförsäljningen har ökat i Sverige - och Universals vd Per Sundin tackar Spotify för mycket. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/Scanpix
Warner Music är ett av världens fem största skivbolag.
2 av 6
Warner Music är ett av världens fem största skivbolag. Foto:
Per Sundin, vd på Universal Music i Sverige, gillar Spotify.
3 av 6
Per Sundin, vd på Universal Music i Sverige, gillar Spotify. Foto: Martina Holmberg / Svd / SCANPIX
Edgar Bronfman Jr, vd på Warner Music, däremot sa på onsdagen att Spotify och andra strömningstjänster inte är positiva för musikbranschen.
4 av 6
Edgar Bronfman Jr, vd på Warner Music, däremot sa på onsdagen att Spotify och andra strömningstjänster inte är positiva för musikbranschen. Foto:
Liksom Universal Music.
5 av 6
Liksom Universal Music. Foto:
6 av 6

Per Sundin, vd på Universal Music, håller inte med Warners kritik mot strömningstjänster för musik på nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Warner Musics vd Edgar Bronfman Jr skapade krigsrubriker under gårdagen med sin dystra profetia för strömmad musik.

Bronfman dömde ut tjänster som Spotify med anledning av att branschen, som han ser det, inte tjänar några pengar på strömmad musik.

- De är inte positiva för industrin, sa Edgar Bronfman Jr till BBC.

Nyheten att Warner Music bryter med strömningstjänsterna sände chockvågor genom det svenska medielandskapet där det svenska undret Spotify under det senaste året ensidigt hyllats som musikbranschens framtid.

Sent i går kväll såg sig Spotifys vd Daniel Ek tvungen att på sin Twitter dementera uppgifterna om att ett av världens största skivbolag bryter samarbetet.

- Warner Music drar sig inte ut ur Spotify. Media tar saker ut ur sitt sammanhang. Oroa er inte, var glada, säger Daniel Ek.

Och nu får den svenska strömningstjänsten uppbackning av Warners största konkurrent - Universal Music.

- Vi är väldigt nöjda med vårt samarbete med Spotify, säger Universals Sverige-vd Per Sundin till Nyheter24.

- Om vi backar bandet kommer vi från ett läge där Sverige varit det mest illegala i landet i västvärlden vad gäller musikkonsumtion. Det är det som är så häftigt, att Spotfy förvandlat illegala musikkonsumenter till lagliga musikkonsumenter.

Per Sundin är efter många år av fildelningsdebatt och mörka prognoser för den musikindustri han jobbar inom positiv.

- Med Pirate Bay-domen, som begränsade genomslaget för de största digitala hälarna i världen, och Ipredlagen, som kom den 1 april förra året, har vi vänt utvecklingen, säger Per Sundin, vd på Universal Music.

Skivförsäljningen ökar återigen i Sverige. Och inte minst ökar också den lagliga digitala musikmarknaden. Enligt branschorganisationen Ifpis siffror från 62 miljoner kronor i omsättning under 2006 till 140,5 miljoner 2009.

Och enligt Per Sundin är mycket Spotifys förtjänst.

Enligt Ifpis och Spotifys egna siffror kommer en majoritet av Spotifys användare från den illegala fildelningsmarknaden. Och 94 procent av användarna säger sig fildela mindre sedan de började strömma musik på Spotify.

- Men också Itunes har ökat med 40-50 procent, säger Per Sundin.

Samtidigt menar många artister att de får för dåligt betalt av Spotify.

- Vi har presenterat intäkterna från Spotify för alla våra artister och 90 procent är mer än nöjda. Vi måste börja någonstans och vi ser ju att det här ökar hela tiden. Underhållningsindustrin har en skydlighet att testa nya modeller. Och bland de 200 tjänster som vi testat i Europa är Spotify vinnaren. Det är kul som svensk att Spotify är störst sett till antal användare, säger Per Sundin till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela