Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sju studenter stängs av efter fusk

All Over

Nyheter | 12/02/2010 13:42

Fusklappar och mobiler innanför tröjan. Sju studenter stängs av och ytterligare en varnas. En av dem skyller på virus.

LINKÖPING. Sju studenter vid Linköpings universitet stängs av efter att ha fuskat eller försökt fuska vid provtillfällen. Ytterligare en student varnas, skriver Östgöta-Corren.

Med gömda post-it-lappar, mobiler som dolts innanför tröjan eller copy-paste-metoden vid uppsatsskrivning har de ohederliga studenterna fuskat sig till bättre betyg.

Nu har disciplinnämnden fällt sin dom. Sju av studenterna stängs av. Den åttonde varnas.

Skyller på virus

En av de avstängda fuskarna hade lämnat in en hemtenta som på pricken överensstämde med en annan students text. Hon skyller på att datorn drabbats av en virusattack och att hon därför skickat fel text. Den korrekta originaltexten hade raderats av viruset - och gick inte att visa upp, hävdar studenten.

Men får inget gehör hos disciplinnämnden som bedömer förklaringen som "icke trovärdig".

Copy-paste från nätet

En annan student hade med sig ett helt häfte med post it-lappar med minnesanteckningar under en skriftlig tentamen. Straffet: Avstängning i sex veckor.

En tredje student åkte fast med en mobil i tröjan under pågående tenta. Straffet: Avstängning i en månad.

Flera av de andra studenterna stängs av efter att ha kopierat texter rakt av från nätet.

Missade halva seminariet

Straffen pendlar mellan en och två månaders avstängning, uppger Corren.

En åttonde student klarade sig på det lilla håret och fick en varning. Han hade antecknat sig som närvarande på ett seminarium, men sjappade efter halva tiden.

En läsare av Östgöta-Corren höjer inte på ögonbrynen åt det utbredda fusket vid stadens universitet - härdad av ljudnivåerna som studenternas nattliga leverne orsakar:

"Med tankte på allt festande är det inte underligt att studenter måste fuska på tentor..eller att de är frånvarande på seminarierna! Då är de hemma och sover ruset av sig antagligen - efter att ha festat hela natten och hållit resten av Ryd vakna..:/"

Skriver signaturen Cybermorsan