Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu ryker Explorer

...Explorer.
1 av 4

...Explorer.

Franska sprittillverkaren Pernod Ricard behåller flaggskeppet Absolut.
2 av 4

Franska sprittillverkaren Pernod Ricard behåller flaggskeppet Absolut.

Pernod Ricard

Liksom 1-Enkelt Bitter.
3 av 4

Liksom 1-Enkelt Bitter.

Men säljer det andra vodkamärket...
4 av 4

Men säljer det andra vodkamärket...

Nyheter | 15/02/2010 11:14

Vodkamärket Explorer säljs av till Finland.

STOCKHOLM/HELSINGFORS. Den franska sprittillverkaren Pernod Ricard - som köpte statliga Vin & Sprit - säljer nu många av de märken och ett logistikcentrum som följde med på köpet.

Däremot behåller man flaggskeppet Absolut vodka.

Klassiska svenska märken som Explorer vodka och Blossa glögg ryker däremot. Det är finska Altia som köper dessa märken samt Lord Calvert whisky, 1-Enkelt bitter och Chill out.

835 miljoner

Plus logistikcentrum i Årsta i södra Stockholm samt en produktions- och buteljeringsanläggning i Svendborg, Danmark.

Prislappen: 835 miljoner kronor.

Affären kan dock först slutföras när de europeiska konkurrensmyndigheterna sagt sitt.

Pernod Ricards svenska vd Isabelle Ducellier skriver i en kommentar att hon har blandade känslor inför affären som skiljer ett gäng välkända märken från Pernod Ricard- portföljen.

"Industriellt riktig"

- Affären är industriellt riktig. Denna transaktion kommer att gynna Pernod Ricard Swedens ökade fokus på våra strategiska varumärken, inte minst Absolut Vodka, säger Isabelle Ducellier i ett pressmeddelande.

Statliga finska bolaget Altia sitter redan på stora märken som Koskenkorva och Grönstedt. I fjol hade företaget en nettoomsättning på 407 miljoner euro och 950 medarbetare.

- Förvärvet är ett naturligt led i vår strategi att stärka närvaron på våra hemmamarknader; Norden och Baltikum, skriver Altias vd Antti Pankakoski i ett pressmeddelande.