Jordnötter - inte alls lika farliga som tidigare befarat, visar ny forskning.
Jordnötter - inte alls lika farliga som tidigare befarat, visar ny forskning. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Forskare blåser av larm om nötallergi

Allergi mot jordnötter är en av de vanligaste livsmedelsallergierna. Men nu visar det sig att många som diagnosticerats med jordnötsallergi i själva verket visst tål nötter.


Det var de hysteriska larmen om jordnötsallergi som fick flygbolagen att ta bort jordnötspåsarna från sina flighter.

En procent av befolkningen har uppgetts vara drabbad av jordnötsallergi - en allergi som fått alldeles särskilt hysteriska övertoner eftersom den i sällsynta fall kan leda till svår allergisk chock och till och med döden.

"Inga symptom alls"

Men nu kan en av världens största studier av barnallergier, som kallas Bamse, och som leds av den svenske forskaren Magnus Wickman avfärda mycket av skräcken inför de små jordnötterna.

– Flertalet av dem som fått veta att de är allergiska mot jordnötter och tvingats inrätta sitt liv efter detta tål visst att äta jordnötter och produkter som innehåller jordnötter. Vår kartläggning visar som sagt att mer än två av tre som anses vara jordnötsallergiker enbart får lindriga eller inga symtom alls, säger Magnus Wickman till Svenska Dagbladet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.