Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare blåser av larm om nötallergi

- 24/02/2010, 08:37 -
Jordnötter - inte alls lika farliga som tidigare befarat, visar ny forskning.

Jordnötter - inte alls lika farliga som tidigare befarat, visar ny forskning.

Bertil Ericson / SCANPIX

Allergi mot jordnötter är en av de vanligaste livsmedelsallergierna. Men nu visar det sig att många som diagnosticerats med jordnötsallergi i själva verket visst tål nötter.

Det var de hysteriska larmen om jordnötsallergi som fick flygbolagen att ta bort jordnötspåsarna från sina flighter.

En procent av befolkningen har uppgetts vara drabbad av jordnötsallergi - en allergi som fått alldeles särskilt hysteriska övertoner eftersom den i sällsynta fall kan leda till svår allergisk chock och till och med döden.

"Inga symptom alls"

Men nu kan en av världens största studier av barnallergier, som kallas Bamse, och som leds av den svenske forskaren Magnus Wickman avfärda mycket av skräcken inför de små jordnötterna.

– Flertalet av dem som fått veta att de är allergiska mot jordnötter och tvingats inrätta sitt liv efter detta tål visst att äta jordnötter och produkter som innehåller jordnötter. Vår kartläggning visar som sagt att mer än två av tre som anses vara jordnötsallergiker enbart får lindriga eller inga symtom alls, säger Magnus Wickman till Svenska Dagbladet.