Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Finlandsfärjor sitter fast i isen

- 04/03/2010, 17:20 -
Färjan Isabella sitter fast i isen.

Färjan Isabella sitter fast i isen.

Sex fartyg har kört fast i isen utanför Kapellskär i Stockholms skärgård.

ÖSTERSJÖN. Sex Finlandsfärjor sitter fast i isen utanför Kapellskär.

Det rör sig om Viking Lines passagerarfärjor Isabella och Amorella, Baltic Scandinavian Lines passagerarfärja Via Mare, Finnlinks last- och passagerarfartyg Finnfellow samt Tallinks fraktfartyg Sea Wind och Regal Star.

– Det ligger två isbrytare – Tor Viking och Vidar Viking – där och försöker hjälpa dem och Ymer är på väg dit norrifrån och är just nu utanför Iggesund, säger Ann Ericsson, operatör på Sjöfartsverkets isbrytarenhet, till DN.

Det är oklart när fartygen kan komma loss och Sjöfartsverket har varnat rederierna. Om de fortsätter driva kommer de helt köra fast.

– Vi avråder från att gå ut, säger Ann Ericsson till DN.

Fraktfartyget Regal Star har redan helt fastnat i isen och kan nu inte ta sig loss. Troligen tvingas Regal Star sitta fast i minst ett dygn Sjöfartsverkets isbrytare jobbar nu febrilt med att förhindra att de andra fartygen också når tvärstopp.

– Fortsätter de att driva kommer de att hamna i samma läge, men isbrytarna försöker få loss dem så de kan gå för egen maskin. Men det blåser mellan 15 och 20 meter per sekund och det är väldigt tuffa förhållanden. Isbrytarna har svårt att sig fram själva, och ännu svårare att assistera fartygen, säger Johny Lindvall, på Sjöfartsverkets isbrytarenhet, till SvD.

På Viking Lines Isabella, på väg till Åbo, finns 1 529 passagerare och på Amorella, på väg till Stockholm från Åbo, finns 1 101 passagerare.

Nu ställer Viking Line in två planerade avgångar från Stockholm.

– Vi ringer till alla inbokade och erbjuder pengarna tillbaka, säger Jan Kårström på Viking Line till DN.