Katrin Zytomierska tror inte att feminister har bättre sex.
1 av 5
Katrin Zytomierska tror inte att feminister har bättre sex. - Foto: Faksimil från Finest.se
Testosteronbrudar som Carolina Gynning får sällan samma respons när de pratar om sex.
2 av 5
Testosteronbrudar som Carolina Gynning får sällan samma respons när de pratar om sex. - Foto: charlottebrunzell.se/All Over Press
3 av 5
- Foto: Vanessa Marko
En vanlig feministgrabb på "Feminister har bättre sex"-festen
4 av 5
En vanlig feministgrabb på "Feminister har bättre sex"-festen - Foto: Vanessa Marko
Sonja Schwarzenberger sprider sitt budskap i Bang
5 av 5
Sonja Schwarzenberger sprider sitt budskap i Bang - Foto: Sandra Löv

Vilka kvinnor har bäst sex?

"Feminister har bättre sex" säger Vanessa Marko, pressansvarig på feministiskt initativ i Stockholm. Men "testosteronbruden" Katrin Zytomierska håller inte med.


På måndagen den 8 mars firas den Internationella kvinnodagen. 1910 instiftades dagen av kommunisten och kvinnorättskämpen Clara Zetkins, i syfte att uppmärksamma kvinnors situation. Något partiet feministiskt initiativ numera gör dagligen.

Och den dagliga kampen för jämställdhet förs, inte minst, i sovrummen.

"Ett förhållande som är jämställt, och kritiskt till den ordning som råder, blir ett öppnare och skönare förhållande. Ett sånt förhållande genererar mer och bättre sex", skriver feministiskt initativ på Facebook.

Och med dessa ord, spreds kampanjen “Feminister har bättre sex”, som i januari månad avslutades med en dunderfest på Högkvarteret i Stockholm, och fick många positiva reaktioner.

- Om kriterierna för att vara sexuellt frigjord är att man ska vara snygg, smal, vaxad, sminkad, whatever, så är ens frigörelse ändå på grabbarnas premisser. Man kan vara hur gapig man vill, så länge man ställer upp på vissa grundläggande principer. Men som feminist behöver du inte ställa upp på det, berättar Vanessa Marko från feministiskt initiativ för Nyheter24.

Men vilka tjejer har bäst sex egentligen? Och vilka får prata om det?

De gapiga “testosteronbrudarna” Carolina Gynning, Petra Mede och Katrin Zytomierska får sällan god respons från feminister när de med sedvanlig frispråkighet pratar om sex.

Många tjejer rynkar på näsan när exempelvis Katrin spottar ur sig en sexistisk kommentar.

- Det beror nog på att tjejer fortfarande är mer konservativa än män. Tjejer ska fortfarande vara pryda, säger bloggerskan Katrin Zytomierska till Nyheter24.

Att problemetet sitter i könsrollerna, håller också Sonja Schwarzenberger, chefredaktör för den feministiska kulturtidsskriften, Bang, med om.

- Om man som kvinna upplever att man har ett begränsat handlingsutrymme, så kan det tyvärr få effekten att det sticker i ögonen med kvinnor som handlar utanför de ramarna, säger hon.

Katrin Zytomierska däremot vill inte kalla sig feminist.

- Jag funderar inte över såna saker över huvudtaget. Man gör sig själv till ett offer när man kallar sig för feminist.

Men har de bättre sex då?

- Äsch, det är bara en kampanj för att skapa reaktioner. Fast å andra sidan är det bra med kvinnor som tar för sig, så att man inte blir en livlös Barbaradocka i sängen.


"Testosteronbrudarna" in action:

Katrin Zytomierska:

Carolina Gynning:

Petra Mede:

Och till sist en gaphals från 50-talet:

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!