Amnesty: Sverige nekar våldtäktsoffer rättvisa
Amnesty International kritiserar Sverige och andra nordiska länder för valhänthet vad gäller att lagföra våldtäktsmän.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
I hela världen nekas våldtäktsoffer rättvisa, menar Amnesty International. I två rapporter som presenteras i samband med Internationella kvinnodagen hävdar organisationen att våldtäktsoffer diskrimineras på grund av kö eller förutfattade meningar. Också i de jämställdhetsivrande nordiska länderna.
- Om du har blivit våldtagen eller utsatt för sexuella övergrepp i ett rikt eller fattigt land har ingen betydelse. Chanserna att en förövare ställs inför rätta är små. Det är chockerande att det på 2000-talet i princip inte är någon regering som, trots alla lagar som ska tillse kvinnors likställdhet, klarar av att ge skydd eller garantera att förövare ställs inför rätta, säger Widney Brown, chef för Amnestys avdelning för internationell rätt, i ett uttalande på Amnestys svenska sajt.
Våldtäktsoffer i såväl Kambodja som Sverige bemöts ofta med bristfälligt, negativt och avvisande gensvar från polis, sjukhuspersonal och anställda inom rättsväsendet, enligt de två rapporterna.
I de nordiska länderna och i Kambodja är bilden också lika entydig när det gäller den låga åtalsfrekvensen för anmälda sexualbrott.
I den nordiska rapporten finns bland annat ett finskt fall dokumenterat där en kvinna våldtogs på en handikapptoalett. Förövaren slog hennes huvud mot väggen och vred om hennes armar.
Men ändå ansåg inte åklagaren att det rörde sig om en våldtäkt eftersom endast milt våld hade använts. Mannen fick en villkorlig dom på sju månader för sexuellt utnyttjande.