Amnesty: Sverige nekar våldtäktsoffer rättvisa

Amnesty International kritiserar Sverige och andra nordiska länder för valhänthet vad gäller att lagföra våldtäktsmän.


I hela världen nekas våldtäktsoffer rättvisa, menar Amnesty International. I två rapporter som presenteras i samband med Internationella kvinnodagen hävdar organisationen att våldtäktsoffer diskrimineras på grund av kö eller förutfattade meningar. Också i de jämställdhetsivrande nordiska länderna.

- Om du har blivit våldtagen eller utsatt för sexuella övergrepp i ett rikt eller fattigt land har ingen betydelse. Chanserna att en förövare ställs inför rätta är små. Det är chockerande att det på 2000-talet  i princip inte är någon regering som, trots alla lagar som ska tillse kvinnors likställdhet, klarar av att ge skydd eller garantera att förövare ställs inför rätta, säger Widney Brown, chef för Amnestys avdelning för internationell rätt, i ett uttalande på Amnestys svenska sajt.

Våldtäktsoffer i såväl Kambodja som Sverige bemöts ofta med bristfälligt, negativt och avvisande gensvar från polis, sjukhuspersonal och anställda inom rättsväsendet, enligt de två rapporterna.

I de nordiska länderna och i Kambodja är bilden också lika entydig när det gäller den låga åtalsfrekvensen för anmälda sexualbrott.

I den nordiska rapporten finns bland annat ett finskt fall dokumenterat där en kvinna våldtogs på en handikapptoalett. Förövaren slog hennes huvud mot väggen och vred om hennes armar.

Men ändå ansåg inte åklagaren att det rörde sig om en våldtäkt eftersom endast milt våld hade använts. Mannen fick en villkorlig dom på sju månader för sexuellt utnyttjande.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.