Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så vill svenskarna pröjsa för fildelning

- 10/03/2010, 09:57 -

Det finns en betalningsvilja för film och musik på nätet visar en ny Sifoundersökning.

INTERNET. Svenskarna är inte giriga pirater som vill ha all kultur gratis. Vi kan tänka oss att betala för film och musik direkt på abonnemanget hos bredbandsleverantörer som Telia och Comhem. Det visar en ny Sifoundersökning som beställts av det nybildade nätverket Kulturskaparna.

70 procent av de tillfrågade önskar sig en lösning där abonnemanget omfattar rätten att fildela musik och fritt ta del av text, bild och film.

– Undersökningen stämmer väldigt väl med den syn kreatörerna själva har. Det är intressant att de tillfrågade tycker att bredbandslicens är spännande och att man vill att de lagliga alternativen ska utveckla, säger Alfons Karabuda, kompositör och en av initiativtagarna till det nya nätverket Kulturskaparna, till Dagens Nyheter.

Kulturskaparna omfattar 25 organisationer med totalt 50 000 medlemmar, bland dem Teaterförbundet, Konstnärernas Riksorganisation och Svenska kompositörer av populärmusik.

I enkäten svarar 77 procent av tusen tillfrågade att de vill ha bättre lagliga alternativ till fildelning - svaret bekräftar tidigare undersökningar.

Och så många som fyra av fem tycker att upphovsmännen ska få betalt när deras material sprids på nätet.

Drygt 40 procent kan tänka sig att betala all internettrafik över skattsedeln.