- Foto: Maria Sundberg

Bambi höll på att kvävas - av plastpåse

Först trodde Maria och Charlotta att de fått syn på en kalkon. Det visade sig vara ett rådjur som höll på att kvävas av en plastpåse.


ÖSTERSUND. Ute på skotertur stötte de två tjejerna plötsligt på ett onaturligt djur. Deras första tanke var en kalkon. Men de förstod snart att det var ett rådjur - som höll på att kvävas av en plastpåse.

– Det var hemskt. Tänk när folk slänger påsar i naturen, säger Maria Sundberg till Östersunds-Posten.

Maria, som jobbar som frilansfotograf, skulle ta några bilder och hennes kompis, Charlotta, körde skotern.

– Jag skulle knäppa lite kort på naturen, berättar hon.

Och då dök rådjuret upp med något oformligt över huvudet som förde tankarna till en kalkon.

– Det poppade plötsligt upp långt borta på leden. Först tänkte vi ”är det en kalkon?” Då såg vi att det var ett rådjur. Jag tog en bild och när vi kom närmare vred vi av skotern, berättar Maria Sundberg för ÖP.

Rådjuret vacklade av syrebrist och försökte förtvivlat rädda sitt eget liv.

– Det kanske var en limppåse. Kanske har någon slängt det när de har grillat och kanske var det något kvar i påsen som rådjuret försökte komma åt, säger Maria till ÖP.

Maria slängde sig av skotern och sprang ikapp rådjuret i djupsnön. Till slut lyckades hon få grepp om rådjurets hals och befriade det från påsen.

– Sedan puttade jag iväg det och det blev fullt av energi på en gång. Det bara sprang iväg väldigt fort. Jag tänkte inte så mycket. Jag tänkte bara på att rädda det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!