Ung taxirånare släpptes fri - rånade igen

17-åring gick till rånattack med kniv. Men släpptes - och rånade igen.


BORÅS. 17-åringen som just dömts för ett brutalt taxirån i Borås fick tillfälle att råna ytterligare en taxichaufför.

– Det är skandal att han släpptes fri efter vad han gjorde mot mig, säger offret för det första rånet till Borås Tidning.

– Nu kunde killen ge sig på en kollega som kanske sitter med trauman som han aldrig kommer över, fortsätter taxichauffören.

"Avrättningsförsök"

Det första rånoffret körde två killar, 15 och 17 år gamla, från Borås till Göteborg. Men väl framme gjorde den äldre killen ett plötsligt utfall med kniv. Taxichauffören fick upp armen och hugget tog i axeln.

– Annars hade han träffat halsen. Jag ser det som ett rent avrättningsförsök, säger chauffören till BT.

Killarna försvann med plånbok, mobiltelefon och annat.

Men Borås tingsrätt ansåg inte att övervakningsbilderna från taxin, de beslagtagna knivarna och chaufförens vittnesmål räckte för en fällande dom.

Killarna försattes på fri fot. Och drygt tre veckor senare kunde 17-åringen ge sig på nästa taxichaufför i Göteborg.

"Livet eller pengarna?"

– Väljer du livet eller pengarna, sa han och höll fram en stor köttkniv mot föraren efter en körning från centralstationen till en förort.

17-åringen anhölls samma dag och häktades. För några dagar sedan dömdes han till elva månaders sluten ungdomsvård för grovt rån och andra brott.

Men hade 17-åringen - som fyllde 18 dagen efter rånet - väntat ett dygn hade han haft minst fyra år i fängelse att se fram emot.

Två dagar senare dömdes han av hovrätten också för taxirånet i Borås. Liksom hans 15-årige kumpan, som sitter på ett utrednings- och behandlingshem.

"Mycket ovanligt"

Men taxichauffören i Borås talar om en rättsskandal:

– Ja, hovrättens dom visar ju att tingsrätten var helt snett ute. Tyvärr fick en annan förare lida oerhört för detta, säger han till BT.

Det var åklagaren Mats Jansson som överklagade domen i Borås till hovrätten.

– Det måste vara mycket ovanligt att en person i den åldern begår två så likartade brott på så kort tid, tror han.

/
/
Ran
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.