Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kommuner får inte "provköpa" öl och tobak

1 av 1

Nyheter | 17/03/2010 17:26

Justitieombudsmannen säger i ett utlåtande att kommuner inte får "provköpa" öl och tobak för att granska handlare som säljer till minderåriga.

Justitieombudsmannen - JO - har granskat den metod som alltfler kommuner använt för att komma åt affärer som säljer folköl och cigaretter till ungdomar under 18 år. Och finner att den innebär dold myndighetsutövning.

- Det är en effektiv form av tillsyn, men den har inget stöd i gällande lag, säger Jan-Erik Lundberg, handläggare av alkoholärenden vid länsstyrelsen i Uppsala, till Upsala Nya Tidning.

Men ändå har staten tidigare uppmuntrat kommunerna att använda sig av metoden.

- Det har varit en metod som marknadsförts av Statens folkhälsoinstitut. Vi var på väg att sprida metoden till samtliga kommuner i länet under det här året, men det arbetet har fått stryka på foten, säger Jan-Erik Lundberg till UNT.

Metoden har använts i Småland, Uppland, Västerbotten och Örebro bland annat.

Men nu sätter alltså JO stopp för provköpen. Det är inte rättssäkert att myndigheter utövar granskning utan att den som granskas är medveten om det.

Av JO:s beslut följde att folkhälsoinstitutet ändrade sina rekommendationer till länsstyrelserna, som i sin tur meddelade kommunerna att provköp är olagligt.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) har uppmanats att ändra på lagen. Hon har meddelat att en lagändring inte är aktuell för tillfället, men att hon vill uppmuntra handlarna att själva ägna sig åt provköp som en del i egenkontrollen.

Läs hela JO-beslutet här.