Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tiotusen unga flickor äter antidepp

Forskaren Birgitta Jonasson tror att det sker en överförskrivning av antidepressiva läkemedel.
1 av 1

Forskaren Birgitta Jonasson tror att det sker en överförskrivning av antidepressiva läkemedel.

FREDRIK PERSSON/Scanpix

Nyheter | 22/03/2010 09:40

Närmare tiotusen tjejer mellan 10 och 19 år äter antidepressiva läkemedel.

Under 2009 åt nästan 10 000 unga flickor antidepressiva mediciner och i åldersgruppen 20-29 år är det tre gånger så många.

– Det här kan ha förödande effekter, säger forskaren och psykologen Birgitta Jonasson till Sydsvenskan.

Tillsammans med sin man, forskaren Ulf Jonasson, presenterar hon i dag i Malmö unika siffror - som skvallrar om en chockerande utveckling.

Parets undersökning visar att det är mycket vanligare att unga kvinnor äter antidepressiva mediciner än unga män.

Lever i en bubbla

Tjejernas fysiska och psykiska utveckling kan påverkas negativt. Man kan leva som i en bubbla, hamna i långvarigt beroende, ha svårt att få orgasm, säger Birgitta Jonasson till Sydsvenskan.

Och när tjejerna blir äldre blir det bara värre. Orsakerna är inte kända, men paret Jonasson anger prestationsångest och allmän stress som tänkbara orsaker.

Men är medicinerna verkligen lösningen? Nästan åtta tusen tjejer mellan 10 och 19 år fick smärtstillande under 2009. Men effekten uteblev nästan helt.

Bättre med träning

En mycket effektivare väg till bättre hälsa hade varit exempelvis träning.

Birgitta Jonasson menar att medicinerna kan behövas, men tror att det finns en överförskrivning och att de unga kvinnorna i första hand ska erbjudas andra behandlingar - som samtalsterapi.

Hon efterlyser ett större ansvar från skolvården. Och föräldrarna.

– Många vuxna tror på och vågar inte ifrågasätta doktorn. Sen ska vi inte glömma att många av flickorna har mammor som själva har ordentliga problem med medicinering, säger Birgitta Jonasson till Sydsvenskan.